BIH

Izlazak na izbore je uzaludan ako se ne spriječe prevare

Jan Zlatan Kulenović, čelnik Omladinske informativne agencije

S. DEGIRMENDŽIĆ

28.7.2014


Mladi u BiH, koji čine 21 posto ukupnog biračkog tijela u zemlji, shvatili su da je njihov izlazak na izbore uzaludan ukoliko će njihovi glasovi biti zloupotrijebljeni, a izborni proces pratiti prevare, manipulacije i kupovina glasova. Stoga je za BiH od ključne važnosti potrebno osigurati fer i poštene izbore.

Nepovjerenje mladih

Ocijenio je to u razgovoru za „Avaz“ Jan Zlatan Kulenović, izvršni direktor Omladinske informativne agencije (OIA) iz Sarajeva, koja već 13 godina u fokusu svoga rada i djelovanja drži pitanje kako omogućiti veće učešće mladih u odlučivanju i doprinijeti boljem i kvalitetnijem životu i življenju.

- S obzirom na sve što se dešavalo proteklih godina, itekako ima potrebe da se osiguraju fer i pošteni izbori. Naročito je od prošlih općih izbora kod mladih izraženo sve manje povjerenje u političke elite, a jedan od bitnijih faktora koji su utjecali na to da mladi uopće ne vjeruju u transparentnost i tačnost izbornih rezultata je to da su oni upoznati sa slučajevima kupovine glasova i drugih manipulacija i izigravanja Izbornog zakona BiH - kaže Kulenović.

Upravo uzaludnost izlaska na izbore ukoliko oni neće biti transparentni, bio je glavni razlog da se OIA pridruži Koaliciji za slobodne i poštene izbore „Pod lupom“, koju čini još šest nevladinih organizacija.

- Između opcije da ponovo pozivamo mlade ljude da glasaju na izborima za koje nismo sigurni da će biti održani u skladu sa zakonom ili da se pridružimo građanskoj koaliciji koja će biti u funkciji osiguravanja legitimiteta samog izbornog procesa odlučili smo se za ovu drugu, koja je u ovom trenutku izuzetno važna za budućnost i mladih i države BiH - ističe Kulenović.

Važnost protesta


Osvrćući se na proteste kao značajan element u borbi građana za ostvarenje njihovih prava i pozivanje vlasti na odgovornost, Kulenović naglašava značaj izlaska na izbore.

- Protesti i poruke koje građani upućuju na taj način vlastima su veoma važni, ali izbori su ključni alat u rukama građana koji odlučuju o tome ko će voditi državu u naredne četiri godine. I ma koliko se ljudima zgadila dosadašnja politika, od izuzetne važnosti je da glasaju, naravno pod uslovom da izbori budu fer i pošteni - potcrtava Kulenović.

Važna uloga GONG-a i CESID-a

Upravo masovnost nevladinih organizacija koje će ove godine nadzirati izbore, i u čemu će učešće uzeti nekoliko hiljada građana, uglavnom mladih, Kulenović ističe kao adekvatan odgovor nepravilnostima koje su pratile dosadašnje izbore.

- Nadamo se da će ovogodišnji nadzor nad izborima u BiH otežati namjere onih koji i pomišljaju na neku manipulaciju. I iskustva Hrvatske i Srbije, gdje GONG i CESID igraju važnu ulogu posljednjih godina u transparentnosti tokom izbornih procesa u tim zemljama, pokazuju nam koliko rezultati izbora mogu biti drugačiji kada su pod nezavisnim, građanskim nadzorom - navodi Kulenović.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.