BIH

Uhapšeni Sirćo nabrzinu se obogatio

U akciji "Koverta" "pao" poslovođa "Šumarije Bosanski Petrovac"

M. DEDIĆ

28.7.2014


U nastavku akcije „Koverta" i istrage organiziranog kriminala koju vodi Tužilaštvo Unsko-sanskog kantona (USK), policijski službenici Državne agencije za istrage i zaštitu (SIPA) na području Bosanskog Petrovca uhapsili su F. S., a pretresene su i dvije lokacije s ciljem pronalaženja predmeta koji mogu poslužiti kao dokaz u daljnjem postupku.

Kako saznajemo, radi se o Fahiru Sirći, rodom iz Olova, poslovođi u „Šumariji Bosanski Petrovac", u sastavu Šumskog privrednog društva (ŠPD) „Unsko-sanske šume". On je uhapšen zbog postojanja osnova sumnje da je počinio krivično djelo organiziranog kriminala u vezi s krivičnim djelima primanja dara i drugih oblika koristi, zloupotreba položaja ili ovlaštenja i protivzakonitog posredovanja.

Iako se ne znaju konkretni detalji, saznajemo da je Kantonalna uprava za šumarstvo USK u februaru ove godine krajiškoj policiji i Tužilaštvu USK prijavila Sirću zbog bespravnih radnji u oblasti šumarstva na području općine Bosanski Petrovac.

- Vozač kamiona prevozio je 30 balvana iz odjela 224 Gospodarske jedinice (GJ) „Grmeč - Petrovac", bez pratećih papira, a po nalogu poslovođe Fahira Sirće - kazao nam je Amir Kličić, direktor Kantonalne uprave za šumarstvo USK.

On dodaje da je nemoguće pohvatati sve kradljivce drvne mase, pogotovo što su oni usko povezani s čelnim ljudima u ŠPD „Unsko-sanske šume" i drugim firmama. O Sirći u ŠPD „Unsko-sanske šume" kažu da se radi o čovjeku koji se za kratko vrijemo „dobro skućio". Navodno, posjeduje dva stana u Sarajevu, a prepričavaju kako je, nakon što mu je u Sarajevu ukraden Golf 5, sedam dana kasnije kupio novog Audija.

Karić, Muslimović, Pehlivanović i Mešić


U okviru akcije "Koverta" do sada su uhapšene tri osobe zbog organiziranog kriminala i koruptivnih krivičnih djela, te jedna osoba zbog pokušaja utjecaja na svjedoke.

Prvi uhapšeni bio je Enes Karić, zamjenik upravnika „Šumarije Sana" iz Sanskog Mosta, potom Đevad Muslimović (SDA), direktor ŠPD „Unsko-sanske šume" i nesuđeni nasljednik premijera USK Hamdije Lipovače (SDP), njegov vozač Hajrudin Pehlivanović te interni kontrolor ŠPD „Unsko-sanske šume" Esad Mešić.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.