BIH

Ne prestaje borba za preuzimanje „Komunalca“

Prebjezi iz različitih stranaka imaju isti cilj

K. M.

27.7.2014


Sve snage lokalni, interesno povezani moćnici u Gradačcu, usmjerili su na poništenje, prije dvije godine sudskom presudom poništene, privatizacije preduzeća „Komunalac“ Gradačac.

 

Grupacija „GM-4“

Krug ljudi okupljen oko Senada Vukovića koji je, nakon 12 godina, konačno udaljen s mjesta pomoćnika načelnika za komunalne poslove općine Gradačac, ponovo je pokrenuo sve sudsko-političke mehanizme kako bi se „Komunalac“ vratio u ruke onih koji su ga svojevremeno bili privatizirali.

- U Gradačcu postoji grupa privatnika koji, zahvaljujući talovima s određenim političarima, godinama vladaju ovim gradom. Sve ih je, bez obzira što su se u općini mijenjale političke opcije, držao Senad Vuković, jedan od osnivača političke grupacije poznate kao GM-4, koji se u ovoj kriminalnoj privatizaciji, svojevremeno, bio dokopao dijela vlasništva „Komunalca“ - kaže naš izvor iz Gradačca, koji je godinama bio u nemilosti Vukovića.

Iako je udaljen iz Općine, Vukovićeve veze s kojekakvim sumnjivim projektima u gradu nisu pokidane, posebno ne s firmom „Balegem“, čiji je jedan od vlasnika Nermin Mešanović, zet Omera Hećimovića, federalnog poslanika kojem uskoro istječe mandat i kojeg je SBB zbog svega odbio da ponovno kandidira za izbore 2014. godine.

- Vuković i Hećimović su zajedno i osnovali GM-4 - dodaje naš sagovornik.

Privilegirana firma

Dalje navodi da je „Balegem“ godinama i dobivao skoro sve građevinske radove u općini, posebno one na izgradnji i sanaciji puteva.  

Hećimović je, iako je šetao iz jedne u drugu partiju (iz SDA se, nakon što je skinut s čela Općinskog odbora te stranke, uspio uvući u SBB), bio u sprezi s Vukovićem, čime je uveliko doprinosio poslovima svoga zeta, čija je firma bila privilegirana prilikom dobivanja poslova koji su plaćani iz budžeta.  

Radončić uklonio Hećimovića

Isto što je prije godinu uradio s poslanikom Salihom Šabovićem, kojeg je isključio iz SBB-a jer se Šabović našao na listi poreznih dužnika, Radončić je sada uradio i s Omerom Hećimovićem.

Nakon brojnih pisama od članova SBB-a, ali i pripadnika drugih opcija i građana, koji su razjasnili Hećimovićev ekonomski interes da se bavi politikom, Radončić je odbio Hećimovića staviti na listu za Federalni parlament.

Hećimovića je to, saznaje se, vrlo naljutilo, ali je zato Centrala SBB-a dobila brojne čestitke iz Tuzlanskog kantona, o kojem Hećimović kao poslanik za četiri godine uopće nije brinuo u Federalnom parlamentu, niti zastupao interese građana.

Na Radončićevu odluku da ukloni Hećimovića, prema onome što se može naslutiti, vjerovatno su utjecala i određena saznanja koja je predsjednik SBB-a dobio dok je bio ministar sigurnosti BiH.

Video
Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.