BIH

Od 30 vrsta baklava, traže i sa čokoladom

Slatki specijaliteti na bajramskoj sofri

A. T.

27.7.2014


Ramazanski bajram poseban je po mirisima, jer se nakon mjeseca posta čula izoštre za primamljive arome. Da je u sarajevske mahale stigao ovaj gost, najbolje odaju posebni mirisi sofri, na kojima kraljevsku poziciju zauzima nezaobilazna baklava.   

Specijalitet koji se počinje spremati već u posljednjoj trećini ramazana, ispuni domove blagdanskom atmosferom. Bajram nije blagdan ako nema baklave, pa, kako kažu stari, ili je ispeci ili kupi, ali bez nje ne može.

Sarajevska Baščaršija ima rješenje za sve one koji nisu vješti u spremanju ove slastice ili za to nemaju vremena. Radnjica "Baklava shop" nudi više od 30 vrsta baklava.

Kako nam je kazala Ilhana Mulić, jedna od vlasnica, osim bosanske tradicionalne baklave prave i posebne po turskim recepturama, ali i majstor samostalno smišlja nove kreacije.

- Građani su oduševljeni i, na naše iznenađenje, osim domaće baklave žele probati i druge vrste te ih naručuju i za Bajram. Najveća atrakcija je turska baklava s pistacijama i ona sa čokoladom. Cijene su prilagođene našem tržištu - kazala je Mulić.

Prema njenim riječima, najvažnija je priprema jufke, koja mora biti tanka da se „kroz nju može čitati".

- Kao što kaže naš majstor, glavni sastojak je srce, pa ko priprema ovu slasticu srcem, sigurno će biti i više nego ukusna - govori Mulić.

 

Mulić: Priprema srcem

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.