BIH

Talundžić nasljednik Kur'ana iz 1757.

Kako je otac kupio Svetu knjigu od Obrenovića

M. DEDIĆ

27.7.2014

 

Sanjanin Nesudin Talundžić vlasnik je izvanredne nasljedne zbirke islamskih rukopisa i drugih historijskih artefakata, među kojima počasno mjesto zauzima Kur'an iz 1757. godine.

Vrijedne stvari

Talundžićev rahmetli otac Abdulah, strastveni sakupljač islamske materijalne baštine i kao diplomirani arhitekt veliki poznavalac islamske arhitekture, u Beogradu je kupio Kur'an 1972. godine od jednog od članova kraljevske dinastije Obrenović za 3.000 dolara.

 

Knjiga bila u vlasništvu kraljevske dinastije

 

- Moj otac, koji se kao numizmatičar družio sa srpskim numizmatičarima, koji su se okupljali u tadašnjoj Galeriji fresaka, saznao je za direktnog potomka Milana Obrenovića, koji je zbog osiromašenja prodavao vrijedne stvari. Sjećam se kako je tada došao ushićen kući govoreći o Kur'anu iz 1757. godine te da nije vidio bolje očuvan primjerak te starosti - priča Talundžić.

Dodaje da je potomak Obrenovića prodavao i jednu sedžadu s posvetom, koja je bila poklon turskog  dvora, ali je otac nije mogao kupiti.

Završen u Istanbulu

- Ovaj primjerak Kur'ana biser je islamske kaligrafije i rađen je zlatnim nitima. Njegova vrijednost je u ispisu izuzetne vrijednosti, a poznat je i prepisivač ovog manuskripta. Radi se o Kurdi Musi, učeniku imama Ahanizadea, a rukopis je završen u Istanbulu - objašnjava Talundžić.

Htjeli kupiti
 
Interesantno je da je Kur'an u vlasništvu Nesudina Talundžića svojevremeno za Nacionalnu biblioteku u Sarajevu želio otkupiti Gavrilo Grahovac kao tadašnji federalni ministar kulture

- Ponuđeno mi je 10.000 KM za ovaj primjerak Kur'ana, ali nisam pristao - kaže Talundžić.

Video
Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.