BIH

Upotrebljivo samo deset posto donirane opreme!

Nastavlja se trakavica oko gradnje Trebevićke žičare

A. JAMAKOVIĆ

29.7.2014

 

Samo deset posto donirane opreme iz Švicarske, koja je od 2011. godine uskladištena u Butmiru, moguće je iskoristiti za gradnju Trebevićke žičare. Kako nam je rekao zamjenik gradonačelnika Sarajeva Aljoša Čampara, analize stručnjaka iz Švicarske i Austrije pokazale su da je upotrebljivo nekoliko stubova te kabine i uže koje nosi žičaru.

Imaju dozvole

- U kontaktu smo s Ambasadom Švicarske i Evropskom komisijom. Oni su zadovoljni onim što je Gradska uprava do sada uradila, jer smo osigurali sve potrebne dozvole. Došlo je do problema kada su donatori opreme uvidjeli i priznali ono što smo od početka govorili, a to je da ona nije odgovarajuća. Donator dodatnih 6 miliona KM Edmond Oferman (Offermann) odustao je od ranijeg uvjeta da će novac za upravljačku jedinicu i motor dati samo ako radovi počnu do maja 2015. - rekao je Čampara.

Projekt za obnovu žičare prema doniranoj opremi, koji je finansirala Evropska komisija, više nije iskoristiv pa je potrebno praviti novi.

Pismo namjere

- Zbog toga je došlo do određenih sukoba između Ambasade Švicarske i Evropske komisije. Od njih će zavisiti šta će dalje biti i može li se išta iskoristiti. Vjerovatno ćemo potpisati pismo namjere s Ofermanom da ostaje donacija od 6 miliona KM, a onda bismo u septembru išli u izradu glavnog projekta putem Evropske komisije - pojasnio je Čampara.

Nova žičara  

- I ukoliko bude iskorišteno deset posto donirane opreme, imat ćemo skoro pa novu žičaru, što je i bilo naše opredjeljenje od samog početka. To je bolje zbog sigurnosti, ali i zbog održavanja. Prije toga je potrebno naći dodatna sredstva - dodao je Čampara.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.