BIH

Da bi bio oslobođen, osuđeni Despot manipulira Bahtagićem

Šta je prava istina o ratnom zločinu iz 1992. godine

M. DEDIĆ

29.7.2014

 


U ključkom selu Krasulje, smještenom uz magistralni put koji vodi prema Sanskom Mostu, svi su šokirani viješću da je 75-godišnji Ahmo Bahtagić nedavno na banjalučkoj Alternativnoj televiziji (ATV) izjavio da ubica njegovog sina Envera nije Željko Despot (54) kojeg je Kantonalni sud u  Bihać za taj zločin osudio prije četiri godine na 12 godina zatvora.

 

Zatvorske pogodnosti

 

Ovu priču prenijeli su brojni mediji u BiH.


Posebno iznenađenje je da je ostarjeli Bahtagić bio u Banjoj Luci u društvu s Despotom koji koristi zatvorske pogodnosti zbog dobrog vladanja u KPZ Zenica!? Zajedno su otišli kod Despotove advokatice Vesne Rujević.  

Željko Despot je osuđen za ubistvo civila 39-godišnjeg Envera Bahtagića i 52-godišnjeg Ejuba Bajramovića, koje je u blizini sela Ramići usmrtio rafalnom paljbom. Nije priznao krivicu, a do hapšenja 2010. krio se u Laktašima.

Mještani Krasulja tvrde da među 25 ubijenih Bošnjaka tokom proteklog rata nije bilo nijednog živog svjedoka tih ubistava, pa tako ni strijeljanja Bahtagića i Bajramovića. To potvrđuje i Razija Bajramović, supruga rahmetli Ejuba. Ona je ostala sa šestero djece i sjeća se svih detalja.

- Ejuba i Envera su odveli Željko Despot i Mile Jokić. Ejub je tražio od kćerke Emire cipele i vestu. Željko i Mile kazali su da će ih vratiti nakon ispitivanja u školi u Ramićima. Čim su ih odveli, nakon nekoliko stotina metara odjeknuli su pucnjevi - priča nam Razija.


Ljuti na oca


U Krasuljama nam je više mještana kazalo da Ahmo Bahtagić više nije psihički stabilna osoba te vjeruju da osuđeni ubica njegovog sina Željko Despot i njegova advokatica manipuliraju njim kako bi isposlovali obnovu sudskog postupka i oslobađajuću presudu.

Mještani su nam savjetovali da ne idemo u porodicu Bahtagić, jer je kompletna porodica ljuta na oca.

 

Bajramović: Sjeća se svih detalja

 

Tužilac Felić: Slučaj je hiljadu posto jasan!

Nazif Felić, kantonalni tužilac u Bihaću koji je zastupao optužnicu protiv Željka Despota, dobro se sjeća tog procesa. Na pitanje je li Despot ubica Bahtagića i Bajramovića, Felić potcrtava da je i viša sudska instanca potvrdila presudu Kantonalnog suda u Bihaću.

- Ne 100 posto, nego hiljadu posto! Despot je lično napisao izjavu i potpisao je svojevremeno u komandi svoje tadašnje jedinice 1992. godine u kojoj je priznao ova ubistva - kaže Felić, uz opasku da to nije jedini dokaz protiv Despota te da su protiv njega svjedočili i Srbi.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.