BIH

Ajet Mamuti bez doma, posla, hrane i odjeće

Pohvaljeni demobilisani borac danas je beskućnik

A.Tunović

29.7.2014


Odličja dokazanih ratnih heroja i branitelja, koji su svoju mladost dali za BiH, danas ne znače puno, ali, kako nam je kazao jedan od njih Ajet Mamuti, već šest godina beskućnik, "Avaz" daje priliku da se glas siromašnih, bolesnih i unesrećenih čuje i vraća nadu u ljude i dobročinstvo.

Ajet koji je sa 23 godine kao pripadnik Armije RBiH učestvovao u najtežim bitkama oko Sarajeva, dva puta ranjavan, kaže da kada drugog izlaza nema jedini je izlaz obratiti se javnosti i ispričati svoju priču. Nije krio suze i ništa nije tražio nego priliku da živi životom dostojnim čovjeka.

- Godine provodim pod vedrim nebom, bez doma, bez ikoga svog. Nemam porodicu, siroče sam i kao mladić bio sam prihvaćen jedino u ratu, među svojim saborcima. Žena me napustila još davno, otišla je s drugim. Danas radim teške fizičke poslove da bih se prehranio, ali, posla je sve manje i zbog godina i zdravstvenog stanja me odbijaju - ispričao nam je Mamuti.

Pokazao nam je svoje ratne pohvale, ponosan što je branio državu koju voli, mada je razočaran u one koji su je vodili nakon rata. Kako kaže, haram im sve bilo.

- Obraćao sam se za pomoć institucijama, ali nikad ništa. Pomišljam na samoubistvo. Uvijek sam se trudio oslanjati na svojih deset prstiju. Danas je teško do posla, a do novca, još teže - riječi su nesretnog Ajeta.

Trenutno nastanjen u trošnoj napuštenoj kući u ulici Begovac na broju 35, na Bistriku, zamolio nas je da njegovu priču proslijedimo čitateljima, u nadi da će u ovim bajramskim danima, neko prepoznati priliku da učini dobro djelo. Posao ili materijalna pomoć, hrana, odjeća, dom, u svemu tome Mamuti oskudjeva.

Svi koji žele pomoći, Ajeta mogu dobiti na broj mobitela : 062/806-825 . Broj njegovog žiro računa u Raifaisen banci je: 1610000000000011 (09-00-67173-6)

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.