BIH

Zbog SBB-a i DF-a ostajemo u koaliciji "Domovina"

Zvonko Jurišić, predsjednik HSP-a, tvrdi da ih je SDA izdala

S. DEGIRMENDŽIĆ

30.7.2014

 

Hrvatska stranka prava (HSP), ipak, ostaje članica koalicije "Domovina", u okviru koje zajedno sa SBB - Fahrudin Radončić, DF - Željko Komšić, SDA, SBiH, Posavskom strankom i Strankom dijaspore izlazi u oktobru na izbore za Narodnu skupštinu te predsjednika i potpredsjednika RS.

Čvrsta obećanja

Potvrdio je ovo jučer u razgovoru za "Avaz" Zvonko Jurišić, predsjednik HSP-a, koji je kazao da su iz koalicije htjeli izaći zbog toga što ih je izdala SDA glasajući za smjenu Vinka Jakića, kadra HSP-a, s mjesta direktora Fondacije "OdRaz".

Jurišić tvrdi da je imao čvrsto obećanje vrha SDA da neće podržati političku odluku SDP-a da Jakić bude smijenjen.

 

- Sramotno je što nas je SDA izigrala i slagala baš u vrijeme ramazanskog posta i Bajrama. Kada nešto takvo rade u tim svetim danima, šta se od njih može očekivati poslije - pita se Jurišić.

 

- Ali, vrh SDA me izdao i njihovi kadrovi su glasali za smjenu, uprkos Jakićevim izvrsnim rezultatima koje je imao i u Fondaciji i u koaliciji "Domovina", gdje je bio koordinator. Zbog SDA smo razmišljali da ne potpišemo liste "Domovine", ali s obzirom na to da su ih potpisali i lideri SBB-a Fahrudin Radončić i DF-a Željko Komšić, zbog korektnosti i poštovanja prema njima zaključili smo da to ne bi bilo uredu - pojasnio je Jurišić.

Nelegalna smjena

On ističe da HSP Jakićevu smjenu smatra nelegalnom te da će zajednički ustrajati u pravnoj borbi da se on vrati na tu poziciju.

- Uvjeren sam da će Jakić ostati direktor "OdRaza", jer smatram da se direktor može smijeniti samo ako nije dobro radio svoj posao, što se za Jakića ne može reći - istakao je Jurišić.

Ovladavanje sredstvima

Jurišić smatra da nedavnim smjenama u "OdRazu" te u Razvojnoj banci FBiH, SDP i SDA stvaraju prostor za ovladavanje javnim sredstvima.

- Ove dvije institucije su interesantne naročito u kontekstu nedavnih poplava, jer će se putem njih implementirati mnogi projekti kada je u pitanju obnova. SDP i SDA sigurno će u svemu tome gledati osobnu i stranačku korist, koja može samo ići na štetu ugroženih građana kojima još nisu popravili nijednu garažu, a kamoli kuću - ističe Jurišić.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.