BIH

Mjesecima čekao kardiologa da bi mu rekli da pozove u septembru

Perica Antić ogorčen uslugama u Općoj bolnici

E. D. Š.

30.7.2014

 

Sarajlija Perica Antić, ogorčen radom medicinskog osoblja u Općoj bolnici „Prim. dr. Abdulah Nakaš“, obratio se jučer našoj redakciji tvrdeći da se prije četiri mjeseca naručio za pregled kardiologa, odnosno EKG holter monitoring zbog aritmije srca.

No, pregleda jučer nije bilo, jer mu je rečeno da je kardiolog bolestan te da se mora ponovo naručiti.   

Ostao zatečen

- Kada sam došao na zakazani pregled u bolnicu, našao sam papir da je kardiolog na bolovanju juli-avgust. Na kartoteci mi je dat broj telefona i rečeno da početkom septembra pozovem kako bi me naručili za holter EKG?! Ostao sam zatečen, bijesan, nemoćan. Nisam mogao vjerovati. Toliko vremena čekam na ovaj pregled i na kraju ništa - priča nam izrevoltirano Antić.

 

Za CT pluća mora platiti 50 KM  
- Da odem kod privatnika, sve bih završio za pola sata, pola doktora iz bolnica radi na privatnim klinikama, jer im je malo para. A ja sam demobilisani borac i nemam za privatne preglede. Živim sa ženom od moje penzije koja je 430 KM. I kada radim preglede po bolnicama, traže da platim. Recimo, CT pluća koji sam radio u KCUS-u moram platiti 50 KM da bih podigao nalaz, a penzija je još daleko - priča nam Antić.

 

Naglašava da mu je još teže kada zna da on nije usamljen slučaj. Istovremeno se pita kako u tolikoj bolnici nemaju kardiologa koji bi zamjenjivao kolege koji odu na bolovanje.

- Internista mi bez ovog pregleda ne može dati lijekove. A ja imam povremene aritmije srca. Zato trebam nositi holter da bi se znalo kakvu terapiju da mi propišu ili, ako ne bude valjao nalaz, ugrade pejsmejker. U pitanju je život. I ja bih volio da ne hodam po ambulantama, da sam zdrav - kaže Antić.  

Hitna operacija

Iz Opće bolnice „Prim. dr. Abdulaš Nakaš“ rečeno nam je da pacijent nije dobio uslugu jer je doktorica na iznenadnom bolovanju, da je urađena hitna operacija. U pisanom odgovoru navodi se da uslugu EKG holter monitoringa pruža i dom zdravlja u specijalističko-konsultativnoj djelatnosti, kao i KCUS u sklopu ambulanti Treće interne klinike.    

- Kada sam se naručivao za pregled u martu-aprilu, na DIP-u KCUS-a nisu radili, u Domu zdravlja na Otoci imali su mjesta tek krajem septembra, a u Općoj bolnici bio je termin za juli. Mogu samo reći, teško onima koji obole - poručuje s gorčinom Perica Antić.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.