BIH

Bh. građana sve manje u Gradcu, Zaostrogu, Podgori

Potvrđeno iz turističkih ureda Makarske rivijere

M. Sm. - M. H.

31.7.2014

 


Da se na Makarskoj rivijeri odmara sve manji broj bh. građana, svjedoče i podaci koje smo dobili iz tamošnjih turističkih ureda.

Tako u Gradcu, koji je svojevremeno prozvan bh. Opatijom, gosti iz BiH već petu godinu zaredom ostvaruju manji broj noćenja. To nam je potvrđeno u TZ-u Gradac, kojem pripadaju Zaostrog i Brist.

- Bh. gosti su sa 22 posto ukupnog udjela u ostvarenim noćenjima rivijere Gradac pali na oko 13 posto. Juni i juli duži su niz godina manji, a povećan broj bh. gostiju uvijek se odnosi na avgust i septembar - rekla nam je Mirjana Korljan, direktorica TZ-a.

Direktor TZ-a Podgora Marijan Vela kazao nam je da je udio turista iz BiH sa 5,5 posto iz juna 2013. pao na tri posto u istom mjesecu ove godine.

 - U julu 2013. imali smo sedam posto bh. turista, a sada taj postotak iznosi 4,5 - kazao je on.

No, ako je suditi prema podacima TZ-a Makarska, na području ovog grada tokom juna i jula zabilježen je veći broj noćenja koje su ostvarili naši građani u odnosu na isti period lani.

Kako je za naš list ustvrdio Jure Brkan iz TZ-a Makarska, u junu ove godine ostvaren je 2.021 dolazak turista iz BiH, što je za 28 posto više nego u istom mjesecu lani.

 

Cijene u Makarskoj

15 eura soba s kupatilom, balkonom i mini kuhinjom u centru

10 eura opremljena soba izvan centra

30 kuna ili 7 KM ručak u hotelu "Biokovo"

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.