BIH

Zbog neljudskih uvjeta ugroženo zdravlje 15 djece

Stanovnici šatorskog naselja apeliraju da im se pomogne

A. ARNAUTOVIĆ

31.7.2014

 

U šatorskom naselju u Kojšinu, nedaleko od centra Tuzle, od majskih poplava u katastrofalnim uvjetima živi 28 ljudi, od čega je 15 djece. Sva djeca su bolesna, većina je prehlađena ili imaju enterokolitis.

Dug bolnici

- Jedna beba imala je upalu pluća, a druga je primala infuziju. Budući da nije imala zdravstveno osiguranje, bolnici duguju 300 KM. Također, jedan stariji čovjek ležao je na Odjelu za intenzivnu njegu. Svi smo bili zdravi prije života u šatorskom naselju - kazala nam je stanovnica šatorskog naselja Anela Tomić.

Naselje s devet šatora postavljeno je na parkiralištu, u podnožju brda na kojem je mezarje Borić. Većina stanovnika naselja je oboljela, a posljednja među njima je jedanaestomjesečna djevojčica Jasa, koja je nedavno svoje prve korake napravila u šatoru.

- Upravo smo se vratili iz Doma zdravlja. Doktorica joj je dala recept za dva lijeka, ali nijedan nismo kupili jer trenutno nemam od čega da ih kupim. Uspavala sam je, neka barem ne plače dok se ne snađem za novac - izjavila je Jasina majka Minela Delić, pokazujući ljekarske recepte i dječiju zdravstvenu knjižicu.

 

Bolesna beba Jasa s majkom Minelom

 

Stanari se kupaju kod komšije koji im je ustupio i vanjski toalet na korištenje. Lična higijena i pripremanje, kao i čuvanje hrane, veliki su problem.

Povratak njihovim kućama nije dozvoljen. Nakon pokretanja klizišta koja su oštetila i porušila kuće, odbili su prijedlog općinske administracije da prijeđu u kolektivni centar u naselju Mihatovići, koje je oko 15 kilometara udaljeno od Kojšina.

Česte provale

- Zbog krađe ne možemo ostaviti kuće bez nadzora. Neku noć je neko pokušao provaliti u kuću mog oca Šabana. I kao da to nije dovoljno, nedavno je neko odozgo, s mezarja, kamenovao šatore. Ne znamo ko je ni zašto to uradio - kazala je Delić.

Obećanje iz Općine

Predstavnici stanara šatorskog naselja jučer su na sastanku s Jasminom Imamovićem (SDP), načelnikom Tuzle, prihvatili moguća rješenja o poboljšanju uvjeta života u kampu.
 
- Trenutno tragamo za mobilnim toaletima i kontejnerima za stanovanje, jer šatori prokišnjavaju. Kada se izvrši sanacija tla pomoću šipova, pristupit će se sanaciji oštećenih kuća. Ne znamo šta ćemo s onim porodicama čije su kuće srušene, jer je takvih mnogo na teritoriju cijele općine - izjavio je Imamović.

Beskoristan paket


- Kada je napolju 30 stepeni, u šatoru je još više. Gušimo se. Neki šatori prokišnjavaju. Kuhamo na plinskoj boci, a najčešće jedemo paštete i skoro smo svi od maja barem jednom pokvarili stomak. Civilna zaštita donijela nam je jedan paket za dva mjeseca, a i on je bio skoro u potpunosti beskoristan. Sadržavao je brašno i ulje, a mi ovdje nemamo gdje razviti ni ispeći pitu - kazala je Tomić.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.