BIH

Trlinu dali ovlasti da sam odlučuje o 92 miliona KM

SDP i SDA nastavljaju provoditi plan o Razvojnoj banci

A. DUČIĆ

31.7.2014

 

Nakon što je prošle sedmice jednoglasno smijenio kompletnu četveročlanu Upravu Razvojne banke FBiH, s Ramizom Džaferovićem na čelu, Nadzorni odbor ove institucije sačinio je pisanu odluku u kojoj se svi poslovi menadžmenta, uključujući i odobravanje kredita, povjeravaju samo jednom čovjeku, Borislavu Trlinu, dosadašnjem zamjeniku direktora banke i čovjeku od povjerenja federalnog premijera Nermina Nikšića (SDP)!

Najvažnije tijelo

U odluci, koju potpisuje novoimenovani predsjednik Nadzornog odbora Razvojne banke FBiH Aid Berbić, a do koje je došao "Dnevni avaz", navodi se da "NO potvrđuje dosadašnjeg potpredsjednika Uprave banke Borislava Trlina na poziciji predsjednika, koji će obavljati poslove Uprave u cijelosti", i to dok ne bude imenovan novi menadžment.

Ovo je još jedna od potvrda da je, kako je to ranije izjavio Džaferović, na Razvojnu banku, koja na računu ima 92 miliona KM, izvršen klasični pohod. Nakon smjene on je direktno optužio Nikšića, odnosno SDP i SDA, da su nasilno krenuli u preuzimanje ove federalne finansijske institucije.

 

Klasični pohod
Ovo je još jedna od potvrda da je, kako je to ranije izjavio Džaferović, na Razvojnu banku, koja na računu ima 92 miliona KM, izvršen klasični pohod.

Povjeravanjem poslova cjelokupne Uprave samo jednom čovjeku, naime, direktno je prekršen član 15. Zakona o Razvojnoj banci FBiH, u kojem se navodi da Upravu, osim predsjednika, čine i potpredsjednik te izvršni direktori.

Još je zanimljivije, međutim, to što će Trlin kao novoimenovani predsjednik Uprave, praktično, sam zastupati četveročlanu Upravu u najvažnijem tijelu banke, koje se zove Kreditni odbor.

Time je prekršen član 25. Zakona o Razvojnoj banci, u kojem se navodi da banka ima Kreditni odbor koji se sastoji od sedam članova. Četiri su članovi Uprave, a preostala tri su uposlenici ove banke.

 

Nikšićev čovjek
Trlin, dosadašnji zamjenik direktora banke je čovjek od povjerenja federalnog premijera Nermina Nikšića.

 

Odabrane firme

Ovo u prijevodu znači da će Trlin u Kreditnom odboru, kada je riječ o odlukama za dodjelu kredita odabranim firmama, imati četiri glasa, što predstavlja većinu u odlučivanju u ovom tijelu.

 

Džaferović je još prošle sedmice javno izjavio da je Trlin po nalogu SDP-a vršio pritisak na Kreditni odbor radi davanja kredita podobnim preduzećima.

Tužilaštvo KS formiralo predmet "Razvojna banka"

Hamzić: Čeka se odluka

Portparol Kantonalnog tužilaštva Sarajevo Alem Hamzić potvrdio je jučer za "Avaz" da je ovo tužilaštvo zaprimilo podnesak Ramiza Džaferovića te da je na osnovu njega formiran predmet.

- U narednom periodu Tužilaštvo KS će se odrediti o daljnjim radnjama i mjerama u ovom predmetu - kazao je Hamzić.

Berbić: Sve je po zakonu

Berbić: Četiri glasa

Aid Berbić jučer nam je kazao da je već raspisan konkurs za imenovanje nove Uprave Razvojne banke. Istakao je da je odluka o tome da Trlin privremeno obavlja poslove Uprave u skladu sa zakonom. On kaže da ne postoji drugačiji način da budu imenovani privremeni izvršni direktori dok oni ne budu izabrani putem javnog poziva.

 

Faksimil odluke Nadzornog odbora

 

Uz to, tvrdi da Trlin nema četiri glasa unutar Kreditnog odbora jer će biti imenovan novi odbor.

- Predsjednik Uprave izabrat će nove ljude iz reda uposlenih. Bit će, dakle, novi Kreditni odbor. To će biti riješeno u skladu s aktima banke - kazao je Berbić.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.