BIH

Povećan broj srčanih i moždanih udara

Posljedice promjena vremena

E. D. Š.

1.8.2014

 

Promjene vremena kod građana izazivaju zdravstvene tegobe poput vrtoglavica, glavobolja, problema sa stomakom, slabom koncentracijom. U Sarajevu je također, prema riječima ljekara, evidentiran i povećan broj moždanih i srčanih udara.

- Ovo je užasno. Ljudi ne pamte ovakve promjene, nemoguće je da se organizam navikne. I u regionu je ista situacija. Posljednjih dana imali smo i povećan broj moždanih udara i infarkta. Apelujemo na hronične bolesnike da se strogo pridržavaju svojih terapija, da ne hodaju bez potrebe - upozorava Enes Slatina, ljekar Zavoda za hitnu medicinsku pomoć Kantona Sarajevo.

Dodaje da se veliki broj građana žali na glavobolje, nervozu...

- Opada im koncentracija. Svi kukaju. Ne može se utjecati na prirodu, ali ljudi, jednostavno, ne znaju više kako da se ponašaju u ovakvim vremenskim uslovima - ispričao nam je Slatina.  

U Hitnoj pomoći Goražde kažu da pomoć traži veliki broj hroničnih bolesnika zbog vremenskih neprilika.

- Varijacije krvnog pritiska evidentne su kod hroničnih bolesnika, i to zbog promjena vremena. Bilo je i dosta pacijenata koji su se žalili na kardiološke probleme, bolove u grudima, a čiji je prosjek godina 40. Žale nam se građani na vrtoglavice, povraćanje praćeno proljevima i blagom dehidracijom. Moram naglasiti da smo imali zaista veliki broj pacijenata sa stomačnim tegobama - rekla nam je Azra Mukanović, ljekar Hitne pomoći Goražde.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.