BIH

Tužioci istražuju Vladin kriminal u "Pretisu"

Ramiz Džaferović u Tužilaštvu BiH saslušan kao svjedok

A. DUČIĆ

1.8.2014

 

Smijenjeni direktor Razvojne banke FBiH Ramiz Džaferović saslušavan je jučer puna tri sata u Državnom tužilaštvu na okolnosti koje je iznio prošlog petka na konferenciji za novinare kada ga je smijenio Nadzorni odbor banke.

Drugi akteri

Po izlasku iz Tužilaštva BiH, Džaferović je novinarima potvrdio da je kao svjedok, između ostalog, ispitan na okolnosti o tome kako je Vlada FBiH putem sumnjivih kreditnih zahtjeva za firme "SAZ Monting" Maglaj, "Kera-Steel-Team" Mostar, "Krivaja" Zavidovići, "Pretis" Vogošća i GIKL Tuzla pokušala oštetiti Razvojnu banku za 76 miliona KM.

 

 

- U cilju provođenja istrage ne mogu govoriti o detaljima. Ima tu i drugih aktera. Jedan od predmeta već odranije se vodi na državnom nivou, a oni sada prikupljaju informacije i o ovim ostalim - kazao je Džaferović.

 

Džaferović je potvrdio za "Avaz" da će danas Kantonalnom tužilaštvu Sarajevo podnijeti krivičnu prijavu protiv Nadzornog odbora Razvojne banke zbog nezakonite odluke o njegovoj smjeni.

No, prema saznanjima "Avaza" iz pouzdanog izvora, istražitelje Državnog tužilaštva najviše su interesirali detalji o višemilionskom kriminalu na relaciji Federalna vlada - "Pretis" Vogošća.

Tužilaštvo BiH, saznajemo, mjesecima vodi opsežnu istragu u vezi s milionima maraka isplaćenim fiktivnim dobavljačima "Pretisa", a pod lupom su i desetine miliona KM kredita za sumnjive poslove vogošćanske kompanije s kupcima iz Ukrajine, Malezije i Saudijske Arabije.

Tražili 12 miliona

Odluke o kreditima potpisivali su federalni premijer Nermin Nikšić (SDP) i resorni ministar Erdal Trhulj (SDA).

Tako je jučer Džaferović, kako smo saznali, ispitan i na okolnosti pod kojima su u maju prošle godine Nikšić i Trhulj od njega tražili da za "Pretis" odobri 12 miliona KM.

Slučaj "Kera-Steel-Team“ Mostar

 

Lijanović i Knezović: Veze držao savjetnik

 

Džaferović je jučer istražiteljima iznio i detalje o pokušaju prevare Razvojne banke FBiH za dva miliona KM, i to odlukom koju je potpisao premijer Nikšić!

Ova sredstva su putem Federalnog zavoda za zapošljavanje, kojim upravlja Kenan Rešo (SDP), trebala ići mostarskoj firmi "Kera-Steel-Team", a zalog je bila neupotrebljiva oprema stara 40 godina.

Prema dokumentaciji kojom raspolaže Tužilaštvo BiH, dva miliona KM trebala su biti plasirana pod plaštom kredita za zapošljavanje u Tvornici građevinskih armatura (TGA) Stolac, s kojom je povezana navedena mostarska firma. No, ustanovljeno je da se radilo samo o pokriću za ranije pozajmice koje je TGA-u davala firma T.M.T.I. Grude. Većinski vlasnik obje ove firme je Ivica Žulj, koji je pod optužbom radnika da je na sumnjiv način privatizirao stolačku tvornicu.

U dokumentaciji se vidi više nego očita sprega SDP-a i NSRzB-a u izvlačenju dva miliona KM iz Razvojne banke, s obzirom na to da je bivši predsjednik Nadzornog odbora TGA-e Stolac Ivica Knezović aktuelni član NO Razvojne banke, inače donedavni savjetnik dopremijera FBiH Jerka Ivankovića Lijanovića (NSRzB).

Direktor firme "Kera-Steel-Team" je Stanko Lukenda, kandidat Lijanovićeve stranke za načelnika Gruda na lokalnim izborima 2012. godine.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.