BIH

Nova 34 službenika koštat će nas pola miliona KM

Predsjedništvo BiH nemilice povećava troškove

S. D.

1.8.2014

 

Aktuelni saziv Predsjedništva BiH dva mjeseca uoči općih izbora i isteka mandata zapošljava još dva državna službenika u Sekretarijat ove institucije.

 

Najnovijim javnim oglasom koji je objavila Agencija za državnu službu, potvrđeno je nedavno pisanje “Avaza” da državni tročlani vrh do kraja mandata namjerava povećati ionako skupi glomazan administrativni aparat.

Dobili ugovore

Realizacijom novog konkursa broj onih koji su od prošlog do ovog ljeta dobili ugovore o stalnom zaposlenju u Predsjedništvu porast će na čak 34.

 

Oni će, saznajemo, godišnje budžet Predsjedništva s plaćama, doprinosima i ostalim naknadama opteretiti za više od 500.000 KM!

 

Predsjedništvo BiH, prema revizorskom izvještaju iz 2012., imalo je 88 zaposlenih, a na kraju 2013.taj broj je dostigao 102. Samo početkom ove godine raspisani su konkursi za pozicije za još dvadesetak radnih mjesta, a objava konkursa za rad u toj instituciji još ne prestaje.

Upozorenja revizora

Više od tri miliona KM godišnje ode na plaće zaposlenih u Predsjedništvu BiH, a pored toliko službenika i visokih izdataka, tokom godine se angažira dodatna radna snaga po ugovorima o djelu, na čiju racionalizaciju revizori godinama upozoravaju i na šta se godišnje potroši više od 400.000 maraka!

Video
Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.