BIH

Muslija: Zemlja dobila donacije, a kuće se i dalje ne popravljaju

Dok političari na vlasti planiraju odmore, sanacija na čekanju

E. DUVNJAK-ŠALAKA

1.8.2014

 

Prve jesenje kiše sve su nam bliže, a ni na pomolu konkretnih planova za obnovu kuća uništenih u proteklim poplavama i klizištima, utrošku donatorskih sredstava. Ministrima na državnom nivou ostavljeno je da po svojoj savjesti odluče hoće li otići na godišnje odmore van zemlje ili će biti na raspolaganju građanima.

Naša patnja

- Kao da im neko može zabraniti da rade šta hoće. A ja nemam na čemu ni jaje da ispečem. Bajram sam provela u kolektivnom centru. Ne mogu dobiti ni jednokratnu pomoć za knjige djetetu, koje će poći u prvi razred srednje škole. A njima je do godišnjih odmora. Naravno, ne dotiču ih se naša patnja i bol - rekla nam je Melkija Mulabdić iz Topčić-Polja.

Samohrani otac Semir Muslija iz mjesta Orahovička Rijeka, čije je prizemlje kuće stradalo u poplavama, živi u nemogućim uvjetima sa svoje četvero djece.

 

Mnogi su još u kolektivnom centru u Zenici

 

- Ogorčen sam. Eto, zemlja je dobila pomoć od donatora, ali još nikome se ne popravlja kuća ili gradi. Meni je prizemlje bilo poplavljeno. Djeca mi nemaju gdje leći. Treba nam namještaj, a pomoći niotkud. Lako je političarima, ni njihova praprapraunučad neće trebati raditi, koliko su oteli od naroda - kazao nam je ogorčeni Muslija.

Nije ni popisano

Adis Bašić, poslanik SBB-a u Predstavničkom domu Parlamenta BiH, kaže da u pojedinim mjestima ni štete nisu procijenjene.  

- U početku su svi bili oduševljeni silnim milionima eura donacija i pričama da svi odmah moramo početi s provođenjem planova, mjera koje donatori traže. Sjetite se samo riječi Zlatka Lagumdžije (SDP). Međutim, na najkritičnijim dijelovima, gdje su bile poplave i klizišta, Maglaju, Željeznom Polju, područja oko Žepča, u 90 posto naselja još niko nije došao ni da popiše, a ne da se izvrši zvanična procjena štete - rekao nam je Bašić.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.