BIH

Iako ne ispunjavaju uvjete, Lijanović im dozvolio rad!

Uprkos tome što su Veterinarskoj stanici oduzete akreditacije

K. KEŠMER

1.8.2014

 

Federalno ministarstvo poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva, s Jerkom Ivankovićem Lijanovićem (NSRzB) na čelu, uprkos opozivu akreditacije laboratoriju Veterinarske stanice KS, odlučilo je ovoj ustanovi izdati rješenje po kojem oni ipak mogu ispitivati kvalitet hrene za Kanton Sarajevo, iako nemaju potrebne uvjete, saznaje "Dnevni avaz".

Zdravlje građana

Nakon što je ovo preduzeće u stranačkoj raspodjeli pripalo NSRzB-u, odnosno njihovom zastupniku u Skupštini KS Damiru Čardžiću, ova doskora profitabilna firma zbog kadrovskih križaljki, uhljebljivanja nesposobnih, ali podobnih kadrova velikom je brzinom počela bilježiti negativno poslovanje.

Tako je Institut za akreditiranje BiH "Bata" 24. juna donio odluku kojom laboratoriju, koji je važio za jedan od najboljih u BiH te koji je ispunjavao sve uvijete Evropske unije, oduzme akreditaciju zbog nemogućnosti da pravilno vrši kontrolu hrane.

Kako su nam kazali radnici, to je bio očekivan i neminovan potez Instituta.

 

Faksimil rješenja o oduzimanju akreditacije

 

- Dolaskom Lijanovića u preduzeće smijenjeni su svi stručni ljudi iz laboratorija i postavljeni nekompetentni, bliski ovoj stranci. Jasno je bilo da tako ne možemo ispunjavati ni minimalne uvjete, a kamoli one EU. To je bilo neminovno, jer sva hrana koja ide u KS se ovdje pregledala, a niko nije htio riskirati zdravlje građana - kažu ogorčeni radnici.

Oni dodaju da je zbog ovakve odluke Instituta sva hrana za KS išla na kontrole u Bihać, gdje se nalazi drugi veterinarski laboratorij, a što je dosta skuplja varijanta, zbog čega su i prihodi sarajevske veterinarske stanice uveliko smanjeni.

Stranački pijuni

Međutim, uprkos ovakvoj odluci Instituta, svojim stranačkim pijunima u pomoć je pritekao ministar Lijanović. Nepuna dva mjeseca nakon toga on je izdao rješenje kojim se laboratoriju nalaže da i dalje obavlja svoje poslove, bez obzira na to što nema potrebnu akreditaciju!

- Navodno, sve se radi da bi laboratorij kao prolazne ocijenio i neke proizvode sumnjivog kvaliteta koji ne ispunjavaju sve potrebne kriterije, a koji dolaze iz proizvodnje Lijanovića. Postoje razne opcije, mogu, naprimjer, eliminirati konkurenciju tako što će u njihovim proizvodima "nalaziti" nešto što ne bi smjelo biti, a da svoje ocjenjuju kao kvalitetom besprijekorne. Dakle, radi se o privatnom interesu Lijanovića - navode radnici.  


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.