BIH

Neće svi dobiti penzije 7. avgusta

Isplata u Federaciji BiH prema prilivu sredstava

E. D. Š.

2.8.2014

 


Ni ovog mjeseca svi penzioneri neće dobiti primanja istog dana. Ko bude imao sreće, penziju će dobiti 7. avgusta, a ostali će biti isplaćeni prema prilivu sredstava. Iz Zavoda PIO/MIO FBiH poručuju da isplata ne bi trebala prijeći sedam dana.

- U Savezu penzionera zauzeli smo stav da se mora napraviti takvo stanje da se penzije isplaćuju svima u isto vrijeme. Jer, zašto bih ja bio privilegiran da danas dobijem penziju, a moj kolega nekog drugog dana. Imam informaciju da je 28. jula bila isplaćena posljednja penzija. To je velika diskriminacija prema tim ljudima, strašno - kazao nam je Mehmedalija Rapa, predsjednik Saveza udruženja penzionera FBiH.

Rapa objašnjava da su tražili od Zavoda PIO/MIO da tačno bude određen termin od početka do kraja isplate ili da termin isplate bude pomjeren kako bi svi u tih četiri-pet dana dobili penzije, ali to nije prošlo.  

- Isplata počinje 7. avgusta, a dinamika će zavisiti od priliva sredstava. Nastojat ćemo da sve penzije budu isplaćene u roku od sedam dana. Takva je situacija bila i prošli mjesec. Mi nemamo informacija da je neko dobio 28. u mjesecu. Istovremeno će biti uplaćeno i bankama i poštama - rekao nam je Tomislav Kvesić,iz Ureda za odnose s javnošću Federalnog zavoda PIO/MIO.  

U Federaciji BiH je 388.000 penzionera. S najnižim primanjima od 326 KM je 260.000 penzionera.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.