BIH

Upitan početak nastave na fakultetima!

Univerzitetski profesori ne odustaju od štrajka

I. TREPALOVAC

2.8.2014

 

Profesori, asistenti i ostali uposlenici Univerziteta u Sarajevu (UNSA) neće odustati od štrajka koji će, kako su najavili, početi 8. septembra i trajati sve do ispunjenja njihovih zahtjeva koje su uputili Kantonalnoj vladi.

Mizerna sredstva


Berko Zečević, predsjednik Sindikata UNSA-e, kaže da ih neće spriječiti ni to što je Vlada KS našla dio novca za pola tranše koju im duguje za prošlu godinu niti obećanje da će im do 10. avgusta biti isplaćena majska plaća.

- Pokušavaju nas na taj način umiriti, a neće da sjednu da razgovaraju s nama o suštinskim problemima. Imamo do 35 posto niže plaće od ljudi u Kantonu. Vlada izdvaja mizerna sredstva za naučnoistraživački rad, čime se onemogućava napredovanje... To je užas - negoduje Zečević.

 

Zečević: Ništa nas neće spriječiti

 

Navodi primjer da imaju 880 asistenata koji imaju pravo samo jednom biti izabrani na tu poziciju. Dakle, moraju završiti doktorski studij za koji im treba 21.000 KM, dok asistent ima plaću 850 KM, a viši asistent 1.000 KM.
 
Kada je riječ o izjednačavanju plaća s ostalim budžetskim korisnicima, Zečević kaže da njihove ne moraju biti nužno povećane, nego, ako je već kriza, da ne ispaštaju samo zaposleni na UNSA-i.

Krše zakone


- U Kantonu su primili junsku plaću 27., prije nego što se završio mjesec. Mi tada nismo primili ni martovsku. To govori kakva je naša pozicija u očima v. d. premijera Muhameda Kozadre (SDA), koji krši Zakon o štrajku - ogorčen je Zeljković.

Tvrdi da Vlada ne poduzima ništa i ne mari što će zbog neispunjenja zahtjeva Sindikata UNSA-e biti upitan upis na fakultete i polaganje ispita.

Video
Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.