Aida Hadžieminagić već sedmu godinu prvi kupac

Počela slobodna prodaja ulaznica za SFF

T. ĐEVIĆ
02.08.2014 06:20

 


Slobodna prodaja pojedinačnih ulaznica za sve programe jubilarnog  20. Sarajevo Film Festivala (SFF) počela je jučer u 11 sati u glavnom Box Officeu u Bosanskom kulturnom centru (BKC).  Mnogobrojna festivalska publika okupila se ispred BKC-a, među kojima je bila i Aida Hadžieminagić, koja je od ranih jutarnjih sati čekala na svoje karte.

Filmska raja

- Već sedmu godinu sam prvi kupac. Dođem u ponoć, ali danas, zbog loših vremenskih uvjeta, došla sam u četiri sata. Inače, sve je krenulo spontano pa sam stekla naviku, a sada je to već moja tradicija. Svaku projekciju s nestrpljenjem očekujem - kazala je Hadžieminagić.

Ona dodaje da ljubav prema filmu gaji još od djetinjstva. Na Sarajevo Film Festivalu stekla je brojne prijatelje s kojima je u kontaktu i nakon završetka Festivala.
 
- Svaki dan pogledam najmanje jedan film, bez toga ne bih mogla funkcionirati. Na ovom događaju sam upoznala i Mirzu Mehanovića. Sada smo filmska raja. Jedno vrijeme je Mirza bio prvi kupac, a onda sam ja preuzela vodstvo. Moglo bi se reci da je tu bilo malo takmičarskog duha. Mi smo uhodani tim - kaže Hadžieminagić te dodaje da joj je najdraži film „Prohujalo s vihorom".  

 

Hadžieminagić: Druženje i poslije Festivala

 

U privatnoj kolekciji ima više od 100 filmskih DVD-ova.

Poseban događaj

Prvi put za Sarajevo Film Festival prodaja ulaznica počela je radnim danom, inače je počinjala nedjeljom. Međutim, to nije omelo filmofile da dođu po svoje karte.

- Svake godine redovno posjećujem SFF. To je poseban događaj u gradu, pogotovo ove godine, kada bilježi jubilarno izdanje. Nadam se da će nas poslužiti vrijeme jer je poseban doživljaj gledati filmove na otvorenom. Nekoliko ostvarenja s nestrpljenjem očekujem, ali posebno me interesiraju „Mostovi Sarajeva" - kazala je Dženita Kašpo, jedna od mnogobrojnih ljubitelja SFF-a.

Oni s kojima smo razgovarali jučer složili su se da je Sarajevo Film Festival jedan od reprezentativnih događaja koji odašilju pozitivnu sliku iz glavnog grada BiH, ali i iz cijele države.  

Prvih deset kupaca dobilo je po dvije besplatne ulaznice, a među brojnim filmofilima bio je i ambasador Češke Republike Tomaš Sunjog (Tomáš Szunyog). Radno vrijeme glavnog Box Officea do 14. avgusta je od 11 do 19 sati, a za vrijeme SFF-a ulaznice će se moći kupiti od 9 do 22 sata.

Kašpo: S nestrpljenjem očekujem projekcije

 

Najveće interesiranje za Open Air

Kao i prethodnih godina, najveće interesiranje publike vlada za noć otvaranja te filmove Open Air programa.

- Tradicionalno najveće interesiranje vlada za ulaznice za filmove Open Air programa. Međutim, već u prvim satima vidan je i veliki interes publike i za ostale festivalske programe. O tome najbolje govori i veliki broj ljubitelja filma, koji su se već u ranim jutarnjim satima okupili ispred Box Officea kako bi među prvima osigurali svoje ulaznice - kazala je Altijana Marić iz direkcije Festivala.

NA VRH