BIH

Gordijev čvor u RAK-u

Vijeće Regulatorne agencije za komunikacije za v. d. opciju

S. D.

2.8.2014


Vijeće Regulatorne agencije za komunikacije BiH na sjednici predviđenoj za sredinu mjeseca najbliže je opciji da kao odgovor na ponašanje Vijeća ministara BiH, koje je prekršilo zakon i nije potvrdilo izbor Srđana Rajčevića na mjesto direktora RAK-a, imenuje ponovo vršioca dužnosti, potvrdio je za "Avaz" izvor blizak Vijeću RAK-a.

Dva imena

Za sada su u opciji za tu poziciju dva imena. Kemal Huseinović, vječiti direktor Agencije koji je na toj poziciji 11 godina, od čega mu osma teče u tehničkom mandatu, te njegova zamjenica Helena Mandić. Upravo će izbor između Mandić i Huseinovića, tvrdi naš izvor, pokazati ima li političkih pritisaka na Vijeće RAK-a, koje Plamenko Čustović, predsjedavajući Vijeća, kategorički odbacuje.

 

Huseinović: "Vječiti" direktor

 

- Već sada se može reći da bi Mandić, koja je i predsjednica Evropske platforme regulatornih tijela, bila bolje rješenje od Huseinovića i to zasigurno misli i većina članova Vijeća. No, Huseinović ima podršku SDP-a i zbog njega je Zlatko Lagumdžija, koji mu čuva leđa, s posljednje sjednice Vijeća ministara i skinuo tačku Rajčevićevog imenovanja s dnevnog reda, pa ćemo vidjeti šta će prevagnuti - tvrdi naš izvor.

Da će Gordijev čvor u RAK-u biti teško raspetljati, potvrđuju i špekulacije da bi neke pravne korake, odnosno prijavu protiv Vijeća ministara BiH, mogao podnijeti i Srđan Rajčević, kandidat za kojeg Čustović tvrdi da je jednoglasno ocijenjen kao najbolji u izboru za generalnog direktora RAK-a, ali kojem Vijeće ministara BiH ne da potvrdu imenovanja.

Okončati proceduru

Rajčević jučer nije htio otkriti planira li neke poteze kako bi sjeo u fotelju koju mu je dodijelilo Vijeće RAK-a, kao ni neke informacije da je njegovo imenovanje navodno nezakonito.

 


Mandić: U opciji za v.d.

 

- Neću ništa da komentiram dok se ne okonča kompletna procedura. Ono što mogu reći jeste da podržavam ocjene predsjedavajućeg Vijeća RAK-a da su oni nastojali ispuniti sve zakonske uslove i procedure u ovom izboru - kazao je Rajčević.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.