Gordijev čvor u RAK-u

Vijeće Regulatorne agencije za komunikacije za v. d. opciju

S. D.
02.08.2014 08:55


Vijeće Regulatorne agencije za komunikacije BiH na sjednici predviđenoj za sredinu mjeseca najbliže je opciji da kao odgovor na ponašanje Vijeća ministara BiH, koje je prekršilo zakon i nije potvrdilo izbor Srđana Rajčevića na mjesto direktora RAK-a, imenuje ponovo vršioca dužnosti, potvrdio je za "Avaz" izvor blizak Vijeću RAK-a.

Dva imena

Za sada su u opciji za tu poziciju dva imena. Kemal Huseinović, vječiti direktor Agencije koji je na toj poziciji 11 godina, od čega mu osma teče u tehničkom mandatu, te njegova zamjenica Helena Mandić. Upravo će izbor između Mandić i Huseinovića, tvrdi naš izvor, pokazati ima li političkih pritisaka na Vijeće RAK-a, koje Plamenko Čustović, predsjedavajući Vijeća, kategorički odbacuje.

 

Huseinović: "Vječiti" direktor

 

- Već sada se može reći da bi Mandić, koja je i predsjednica Evropske platforme regulatornih tijela, bila bolje rješenje od Huseinovića i to zasigurno misli i većina članova Vijeća. No, Huseinović ima podršku SDP-a i zbog njega je Zlatko Lagumdžija, koji mu čuva leđa, s posljednje sjednice Vijeća ministara i skinuo tačku Rajčevićevog imenovanja s dnevnog reda, pa ćemo vidjeti šta će prevagnuti - tvrdi naš izvor.

Da će Gordijev čvor u RAK-u biti teško raspetljati, potvrđuju i špekulacije da bi neke pravne korake, odnosno prijavu protiv Vijeća ministara BiH, mogao podnijeti i Srđan Rajčević, kandidat za kojeg Čustović tvrdi da je jednoglasno ocijenjen kao najbolji u izboru za generalnog direktora RAK-a, ali kojem Vijeće ministara BiH ne da potvrdu imenovanja.

Okončati proceduru

Rajčević jučer nije htio otkriti planira li neke poteze kako bi sjeo u fotelju koju mu je dodijelilo Vijeće RAK-a, kao ni neke informacije da je njegovo imenovanje navodno nezakonito.

 


Mandić: U opciji za v.d.

 

- Neću ništa da komentiram dok se ne okonča kompletna procedura. Ono što mogu reći jeste da podržavam ocjene predsjedavajućeg Vijeća RAK-a da su oni nastojali ispuniti sve zakonske uslove i procedure u ovom izboru - kazao je Rajčević.

NA VRH