BIH

Ima li nade za mir i istinu u Ukrajini?

Saopćenje Ambasade Ruske Federacije

Redakcija

2.8.2014


Vjerovatno bi moglo ostaviti bez reagovanja objavljeni 21. jula u „Dnevnom avazu“ tendenciozni paskvil o događajima na istoku Ukrajine, koji je izašao iz pera g-na Kliforda Bonda.

Zaista, materijal, koji je sklepao još jedan samoproglašeni ekspert u neumjesnoj u XXI. vijeku stilistici „hladnog rata“ i patološke rusofobije nije ništa više nego uzaludan pokušaj vještačkog uticanja na javno mnjenje putem povlačenja skroz izmišljenih istorijsko-političkih paralela, istaknutog ignorisanja objektivne slike unutarukrajinskog sukoba i bezobzirnog izlijevanja na čitaoca gomile apsurdnih i apsolutno neobrazloženih antiruskih optužbi.

Jedno „ali“

Postoji, međutim, jedno „ali“. G-n Bond, koji se na riječima predstavlja kao tobože „nepristrastan posmatrač“, iz nekih razloga de fakto uzima na sebe ulogu gotovo tužioca i sudije ujedno (što, blago rečeno, ne odgovara u punoj mjeri demokratskim normama koje sam autor toliko promoviše) i kategorično govori da isključivo Rusija snosi odgovornost za ukrajinsku tragediju koja se svakim danom produbljuje.

Smatramo takav prepun cinizma prilaz g-na Bonda neprihvatljivim. Tim više su nedopustive špekulacije u konjunkturne svrhe sumnjive samoreklame oko katastrofe aviona „Boeing-777“ kompanije „Malaysian Airlines“, koja je odnijela živote 298 ljudi.

Pouzdana međunarodna komisija se već bavi istragom svih okolnosti nesreće koja se desila tužnog dana 17. jula 2014. g. u nebu iznad Donjecka. Rusija je odmah stavila na raspolaganje stručnjacima vodećih evropskih zemalja i Malezije podatke objektivne kontrole vazdušnog prostora u posjedu njenih profilnih resora. Računamo na to da će iste korake bez odlaganja preduzeti i neposredno odgovorne za bezbjednost letenja strukture u Kijevu kao što i nadležni organi drugih država, koje posjeduju potencijalno korisne informacije za otkrivanje razloga tragičnog događaja.

Dosljedna borba

Samo takva transparentna saradnja, a nikako ne zlonamjerne insinuacije, će dati realnu šansu za uspostavljanje istine i po ovom pitanju, i u drugim, nažalost, sve učestalijim slučajevima pogibije civila u Ukrajini pod neselektivnom vatrom vođenih iz Kijeva snaga.

Baš zbog toga Rusija se od početka zalagala i nastaviće se dosljedno boriti – o čemu je ponovo direktno govorio Predsjednik Vladimir Putin posljednih dana – za što brži i konačni prevod konflikta iz „vruće“ faze u političko-diplomatski okvir inkluzivnih unutarukrajinskih pregovora. Htjeli bismo se takođe nadati da će u najskorije vrijeme imperativna obustava krvoprolića ipak postati apsolutni zajednički imenitelj i za cijelu međunarodnu zajednicu.  

Video
Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.