BIH

I „Sberbanka“ na crnoj listi EU

Objavljene još oštrije sankcije Rusiji

S. NUMANOVIĆ

2.8.2014


Evropska unija pozvala je Bosnu i Hercegovinu da se pridruži sankcijama izrečenim protiv pojedinaca i pravnih osoba koji su umiješani u agresiju na Ukrajinu, ali i pad malezijskog aviona iznad istočnog dijela Ukrajine. Ova institucija kasno preksinoć je objavila do sada najjače sankcije protiv ruskih vlasti i preduzeća.

Oštre mjere

Na udaru EU našli su se ruski bankarski sektor, vojna industrija te roba koja se može koristiti kako u civilne tako i u vojne svrhe. Evropljanima je zabranjeno da Rusiji ili njoj bliskim državama prodaju i opremu za istraživanje i transport plina, kao i nafte i naftnih derivata.

Među pravnim osobama koje su sankcionirane u posljednjim satima 31. jula našla se i „Sberbanka“. Riječ je o firmi koja ima razgranatu mrežu aktivnosti i u BiH.

 


Mekgafi: Obaveza iz Sporazuma o stabilizaciji

 

Endi Mekgafi (Andy McGuffie), portparol Delegacije EU u BiH, istakao je da EU uvijek poziva treće zemlje da joj se pridruže u stavovima koje zastupa. To se, kazao je, posebno odnosi na izrečene sankcije.

- Ovaj poziv posebno se odnosi na države koje već imaju status kandidata ili žele to postati. Vanjska politika, naravno, u nadležnosti je meritornih institucija BiH. No, vaša zemlja obavezala se na sve veću konvergentnost stavova sa EU i u vezi s pitanjem vanjske politike. Ta obaveza proizlazi iz Sporazuma o stabilizaciji. Napredak BiH na evropskom putu bit će mjeren i u ovom kontekstu - istakao je Mekgafi.

Sankcije EU podrazumijevaju da banke koje su na crnoj listi ne mogu poslovati unutar EU. Osim“ Sberbanke“, sankcionirane su još četiri velike banke. Ipak, „Sberbanka“ je kapitalac, jer ne djeluje samo u BiH i regionu nego je jedna od najvećih na tržištu EU.

Centralna banka Rusije odmah je objavila da će pomoći kažnjenim firmama, ali stručnjaci ističu da je to više retorika nego realnost.

Rok trajanja

Sankcije će važiti barem do 31. jula 2015. godine. No, Evropska komisija i druge institucije EU već će u oktobru preispitati učinak ovih sankcija, navedeno je u odluci.

„Sberbanka“ je relativno nova na bh. tržištu. Ima 26 ekspozitura, sa 385 zaposlenih i kapitalom od 420 miliona eura.

Prisutna je i u Hrvatskoj, u kojoj je nedavno zaključen ugovor s vlasnikom „Agrokora“ Ivicom Todorićem kojim će „Sberbanka“ ovoj firmi odobriti kredit od 500 miliona eura za rast i razvoj.

Saopćenje centrale u Moskvi

- „Sberbanka“ žali zbog odluke EU da uvede sankcije protiv ove finansijske institucije, ali posjeduje sve neophodne resurse za nastavak rada pod sadašnjim uvjetima - saopćeno je iz glavne centrale ove banke u Moskvi.

Bh. podružnica ustvrdila je da „Sberbank Europe AG“ i njene evropske podružnice nisu predmetom sankcija i shodno tome i dalje imaju nesmetan pristup tržištima kapitala EU.   

Kazne sve oštrije

  • 95 pojedinaca sankcionirala EU 12. maja ove godine
  • 28 pravnih osoba na crnoj listi EU
  • 420 miliona eura kapital „Sberbanke“ u BiH
  • 500 miliona eura kredita „Sberbanka“ odobrila „Agrokoru“ Hrvatska

Video
Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.