BIH

Urod voća smanjen i do 80 posto!

Domaćih šljiva i jabuka sve je manje na trpezama

E. DUVNJAK–ŠALAKA

2.8.2014

 

Urod voća u Bosni i Hercegovini u ovoj godini smanjen je za čak 60 do 80 posto, upozoravaju voćari. Uzroci su višestruki, niske temperature i padavine u vrijeme oprašivanja, bolesti koje su napale voće, a potom poplave koje su zahvatile zemlju. I pored svega, poticaja od države nema.   

Klimatske neprilike

- Prinos svih vrsta voća je smanjen jer su padavine došle u vrijeme oprašivanja. Ali, mi nismo toliko jaki da možemo utjecati na tržišne cijene. Sve to što nedostaje iz naše proizvodnje podmirit će uvoznici voća – rekao nam je Zihnija Bošnjaković, direktor Zadruge „Voćar“ iz Kalesije.

Sead Jeleč, sekretar Udruženja poljoprivrednika Kantona Sarajevo, naglašava da je u pojedinim područjima slab ili nikakav urod šljive, jabuke... To će se, prema njegovom mišljenju, negativno odraziti na cijene na pijacama.

 


Hubanić: Niske temperature

 

- One su već više u odnosu na isti period prošle godine. Klimatske neprilike u aprilu, u vrijeme beharanja, i u maju, u vrijeme formiranja ploda, negativno su utjecale na prinos voća. U pojedinim voćnjacima i nema roda ili je više od 50 posto manji. Da sve bude još gore, ni država ne reagira, nikakvih poticaja nema - govori Jeleč.


Ništa bolja situacija nije ni u manjem bh. entitetu. Predsjednik Udruženja voćara RS Dragoja Dojčinović s ogorčenjem ukazuje na to da je u prosjeku za 80 posto manji rod voća u ovoj godini nego prošle godine.


Padao grad

 


Jeleč: Nema poticaja

 

- Od onih 20 posto što je ostalo, možda ćemo imati deset posto uroda prve klase. Šljiva je slabo rodila. Ima je na Majevici, u Prijedoru, ali nije kvalitetna kao prošlogodišnja. Imali smo loše proljeće, pa su došle poplave koje su donijele prekomjernu vlagu, a potom je padao grad. Štete su velike, a žalosno je da mi, voćari, nemamo apsolutno nikakvog poticaja od države i naša je proizvodnja nezaštićena – rekao nam je Dojčinović.

Patogeni na voćkama

Mirsad Hubanić, magistar poljoprivrednih nauka iz oblasti voćarstva, konstatira da je, nažalost, uvoz bio aktuelan i kada je bilo mnogo domaćeg voća u BiH.

- Razloge u ovogodišnjim smanjenim prinosima možemo tražiti i u prošloj godini. Bilo je manje padavina, a onda smo ušli u topao zimski period koji je omogućio da preživi veliki broj patogena i štetnika na voću i povrću. Tamo gdje uzgajivači nisu educirani zanemarili su taj faktor, tako da smo od početka vegetacije imali patogene na voćkama i to nas je desetkovalo. A drugi faktor je taj da smo imali niske temperature u vrijeme oprašivanja – objašnjava Hubanić.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.