BIH

Udomiteljstvo je human poziv, ali grozno je kad vam nakon svega nasilno uzmu dijete

Kod 427 hraniteljskih porodica u Federaciji BiH smještena 663 mališana

M. HODŽIĆ

3.8.2014


U Federaciji BiH je u izradi novi zakon o hraniteljstvu ili udomiteljstvu koji bi mogao biti usvojen do kraja ove godine. Pokrenuta je i kampanja prema svim porodicama koje bi željele udomiti djecu bez roditeljskog staranja, a kojih u Federaciji, prema podacima centara za socijalni rad, ima 1.598. Njih 663 smješteno je u udomiteljske porodice, kojih je za sada 427.

Ova oblast još je neuređena i zbog nedovoljnog nadzora udomiteljskih porodica veliki broj djece bio je zanemarivan i zlostavljan.

UN konvencija

Aleksandra Babić-Golubović, predstavnica nevladine organizacije „Hope and Home for Children“ i učesnica kampanje koja će se u narednim mjesecima intenzivno provoditi radi promocije udomiteljstva, istakla je kako udomiteljstvo djeci koja ne mogu odrastati u biološkoj porodici pruža siguran dom u kojem mogu dobiti odgovarajući odgoj, ljubav i obrazovanje.

- Odrastanje u porodičnom okruženju je pravo djeteta zagarantirano UN konvencijom, a kroz brojna istraživanja dokazano je da je institucionalno zbrinjavanje štetno za dijete - kazala je Babić-Golubović.

 


Babić-Golubović: Pravo djeteta (Foto: Ž. Miličević)

 

Ivanka Kelava i Jorgovanka Lulić iz Mostara godinama su brinule o troje mališana. Najstarija Lana kod Jorgovanke je provela 10 i po godina, Mateo šest i po, a Lara pet i po. Mateo je živio kod Ivanke, a Lara i Lana kod Jorgovanke.

- Prihvatila sam se tog poziva, jer volim djecu. Imam i svoje dijete, kćerku, koja je tada bila cura, pa sam htjela voditi brigu i o nekom mališanu. Voljela sam ga kao da sam ga i rodila, ali ono što se desilo kasnije, kad nam ih je centar za socijalni rad oduzeo i dao drugoj porodici, totalno me slomilo - priča nam Ivanka.

Slučaj na sudu

Zbog takvog odnosa institucija, koje nemaju razumijevanja, dodaje ona, udomiteljstvo ne bi nikome preporučila jer je, kako kaže, nasilan rastanak od djece s kojom se srodiš bolan i nenadoknadiv.

- Slučaj je na sudu, ali najgore je što mi djecu nismo vidjele od 2012. godine, kada su ih odveli. Poziv sam po sebi jeste lijep i divno je brinuti o djetetu bez roditelja, ali grozno je kad vam nakon svega nasilno uzmu dijete za koje ste živjeli - dodaje Kelava.

  • 1.598 - djece u FBiH je bez roditeljskog staranja


Šta može donijeti novi zakon

Novi zakon bi, u skladu s evropskim standardima, trebao preciznije definirati uvjete i način smještaja djece bez roditeljskog staranja kod udomitelja, te osigurati veći nadzor i odrediti novčane naknade.

Naknada koju dijete dobiva dok je u udomiteljskoj porodici u FBiH kreće se od 250 do 500 KM. Ivanka kaže da su njihova djeca dobivala po 300 KM, ali tek od 2010. godine.

- I to je bilo neredovno, tako da smo mi djecu odgajale od svog novca. Nije nam uopće bio potreban tuđi, samo da su nam njih ostavili - kroz plač govori Ivanka Kelava.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.