BIH

Kozadra zbog svađe ne da Hrenovici godišnji odmor!?

Ministar ne želi ispuniti Čardžićeve i želje v. d. premijera Kantona Sarajevo

K. KEŠMER

2.8.2014


Novi sukob izbio je među ministrima u Vladi Kantona Sarajevo, a ovaj put između v. d. premijera Muhameda Kozadre (SDA) i ministra privrede Emira Hrenovice, kojem je zbog toga onemogućeno da ode na godišnji odmor.

Izostala pomoć

Naime, kako pričaju pojedini ministri u Vladi, sukob između Kozadre i Hrenovice nastao je zbog aktuelne, katastrofalne situacije u Veterinarskoj stanici KS te zbog imenovanja skupština preduzeća iz resora Ministarstva privrede.

Naši sagovornici tvrde kako je do prvog sukoba došlo zbog problema u Veterinarskoj stanici, jer je obećana pomoć Kozadre za rješenje problema izostala.

- V. d. premijera htio je pomoći da se konačno riješi taj problem koji radnici imaju s novoimenovanom upravom. Međutim, kadrovi Narodne stranke radom za boljitak (NSRzB), koji vladaju Veterinarskom stanicom, njegovu šutnju kupili su tako što su zaposlili Kozadrinu sestričnu u ovo preduzeće. On se nakon toga povukao – kažu u Vladi.

 


Kozadra: Šuti zbog posla

 

Navodno je to razljutilo Hrenovicu, koji nije u stanju sam riješiti probleme u preduzeću te je Kozadri prebacio što je odustao od pomaganja radnicima zarad posla njegove sestrične.

- To je bio smo početak sukoba. Hrenovica kasnije nije htio pristati na imenovanja u skupštine preduzeća čija je imena lično birao zastupnik u Skupštini Damir Čardžić (NSRzB) i proslijedio Kozadri. Uprkos pritiscima i od Kozadre i od Čardžića, on nije pristao da ih imenuje te je tražio višestranačke skupštine - tvrde naši sagovornici.

Stalno na terenu

Zbog svega toga, kao neki vid kazne ili demonstracije moći, Kozadra ne želi pustiti Hrenovicu na godišnji odmor, te stalno nalazi razloge zbog kojih ga "drži na poslu".

- Neki ministri su bili i po dva puta na odmoru, a Hrenovica nije nijednom. Iako je stalno bio na terenu zbog štrajkova, Kozadra ga ne želi pustiti - dodaje naš izvor.

Pritisak i zbog poticaja

Kao još jedan od mogućih razloga za sukob, naš izvor navodi i isplatu poticaja za poljoprivrednike u KS.

- Hrenovica je uočio da su se poticaju dijelili uvijek istim ljudima. Sumnjao je i da se mnogi ne bave poljoprivredom pa je zbog toga napravio komisiju koja treba provjeriti sva imena. Zbog toga mu pritisak prave Lijanovići i Čardžić, dok Kozadra to nijemo posmatra jer se ne želi zamjeriti Čardžiću, koji mu u Skupštini daje podršku - ističe izvor.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.