BIH

Vlast SDP-SDA nas je dovela do bankrota

Bh. ekonomski stručnjaci o crnim predviđanjima za našu zemlju

E. DUVNJAK-ŠALAKA

3.8.2014


Nakon šokantnih podataka koje je plasirao “Euromoney”, prestižni finansijski magazin, a u kojima se upozorava da je Bosna i Hercegovina, kada je pitanju ekonomija, u najalarmantnijoj situaciji u svijetu i da bi u narednih godinu mogla bankrotirati, mišljenja bh. ekonomista i političara podijeljena su. Dok jedni smatraju da se radi o realnom scenariju, drugi su skeptičniji, ali priznaju da je zemlja u velikoj krizi.

Problemi se vide

Međutim, svi se slažu u tome da je aktuelna vlast SDA i SDP-a dovela zemlju u takvu dubiozu, od koje ćemo se godinama oporavljati. Korupcija, visoka stopa nezaposlenosti, politička nestabilnost, ali i nedavne poplave koje su zbog nesposobnosti vladajuće elite imale katastrofalne posljedice doveli su našu zemlju pred sami ponor. To je utvrdila i analiza “Euromoneyja”.

 


Mujanović: U Africi je gore

 

Ekonomski analitičar Erol Mujanović upozorava da je situacija u zemlji alarmantna, ali da se nada da do bankrota ipak neće doći.

- Tačno je da je situacija u BiH alarmantna. Dodatna zaduženja neće, naravno, nimalo olakšati situaciju, a štete nakon poplava su još više opteretile domaću ekonomiju. Problemi se, zaista, vide i osjete na svakom koraku - kazuje nam Mujanović.

 


Ivanić: Velika zaduživanja

 

On naglašava da je bh. ekonomija spala na nivo da na jednog penzionera ide jedan zaposleni.

- Čudno je da jedan takav sistem još uopće funkcionira. Ali, je li u BiH najalarmantnija situacija na svijetu po tom pitanju, iskreno, mislim da nije. Naime, pojedine afričke države su u znatno težoj situaciji od naše - rekao nam je Mujanović.  

 

Profesoroca Internacionalnog univerziteta u Sarajevu Edita Đapo (SBB), bivša zamjenica ministra finansija i trezora BiH smatra da je bankrot moguć.

- Ukoliko BiH nastavi s neplanskom potrošnjom i ulaganjem svih kreditnih sredstva u potrošnju, koja nije prozvodna, naravno da se može očekivati. Ali, poslije izbora se trebamo nadati da će doći do stabilizacije situacije u zemlji - smatra Đapo.

 

Delegat u Domu naroda Parlamenta BiH, doktor ekonomskih nauka Mladen Ivanić (PDP) kaže da je i prije ukazivao na mogućnost bankrota države.

 


Đapo: Bankrot je moguć

 

Sjesti s MMF-om

- Vlast koja je posljednje četiri godine na sceni mnogo je zadužila BiH, posebno unutar zemlje. Sada smo, zaista, ušli u fazu kada je otplata dugova postala problem. Odmah poslije izbora će se morati sjesti s MMF-om i drugim međunarodnim kreditorima i reći im da ovako stvari ne mogu ići dalje, jer je bankrot u takvim uslovima realan - rekao nam je Ivanić.   


Šain: Hladne glave na izbore i u bolju budućnost

Šain: Ima i gorih

Željko Šain, dekan Ekonomskog fakulteta Univerziteta u Sarajevu, smatra da ipak ima država koje su u daleko gorem stanju nego što je BiH. Kaže da je činjenica da naša zemlja nije u dobrom stanju, ali da nije tačno da imamo najlošiju poziciju.

- Stvara se atmosfera da mi ne možemo ni ekonomski ni politički opstati kao država. Ali mi imamo priliku sada na narednim izborima hladne glave izabrati takvu političku opciju koja će nas povesti u bolju budućnost - poručio je Šain.  

  • 7,4 milijarde KM iznosi vanjski dug
  • 500.000 nezaposlenih u BiH
  • 386.801 nezaposlenih u FBiH
  • 388.000 penzionera u FBiH


Korupcija i nezaposlenost

Korupcija, visoka stopa nezaposlenosti, politička nestabilnost, ali i nedavne poplave doveli BiH pred sami ponor, utvrdio „Euromoney“

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.