BIH

Nikšić nezakonito učestvovao u radu UO Fondacije "OdRaz"

Tužilaštvo KS zaprimilo prijavu protiv ministra Mikulića

A. DUČIĆ

3.8.2014


Kantonalnom tužilaštvu Sarajevo nedavno je zaprimljena krivična prijava Vinka Jakića, nasilno smijenjenog direktora Fondacije za održivi razvoj "OdRaz", protiv ministra pravde FBiH Zorana Mikulića (SDP).

U prijavi, koja je u posjedu "Avaza", Mikulić se tereti za zloupotrebu položaja, jer je u kontinuitetu od aprila prošle godine odbijao da u Registar Fondacija upiše članove Uprave i njega kao direktora Fondacije.

 

Faksimil krivične prijave protiv Mikulića

 

Namjenska sredstva

 

Mikulićeva rješenja, kako se navodi u krivičnoj prijavi, Kantonalni sud Sarajevo ukinuo je putem tri presude, a posljednju je donio u martu ove godine.

Jakić nam je potvrdio ovu informaciju, ističući da je to samo prvi pravni korak kojim namjerava raskrinkati namjere struktura SDP-a i SDA, koje su nasilno postavile svoje ljude na čelo "OdRaza" da bi se domogle stotina miliona KM namjenskih sredstava.

Jakić nam je otkrio da je u radu sjednice Upravnog odbora Fondacije od 22. jula, kada je on smijenjen te kada je na čelo Fondacije postavljen Samir Ćatović (SDA), bivši kompromitirani direktor "Una banke" iz Bihaća, čovjek blizak Hamdiji Lipovači (SDP), prisustvovao premijer FBiH Nermin Nikšić (SDP), koji uopće nije član UO "OdRaza"!

 


Jakić: Slijede tužbe

 

- Ovo je protivno Statutu i Poslovniku o radu UO Fondacije. Premijer nema šta tražiti na sjednicama UO "OdRaza". Ovo najbolje govori u kojoj je mjeri SDP zainteresiran za Fondaciju, tim više što mene kao direktora uopće nisu ni pozvali na sjednicu - ističe Jakić.

Sa svojim advokatom Ahmedom Žilićem, kaže, Općinskom sudu Sarajevo podnijet će tužbu protiv nezakonite odluke o njegovoj smjeni, koju je donio Upravni odbor Fondacije, na čijem je čelu federalni ministar finansija Ante Krajina. Od Suda će zatražiti i donošenje mjere osiguranja.

Poništavanje odluke

- U rješenju UO koje mi je uručeno navodi se da se radi o poništavanju odluke o mom imenovanju od 8. aprila 2013. Da se radi o apsurdnom rješenju, govori i činjenica da se oni pozivaju na odluku ministra Mikulića koju je Kantonalni sud 9. decembra poništio. Dakle, pozivaju se na nevažeću odluku ministra, a ignoriraju sudsku presudu - objasnio je Jakić.

Također, dodaje da je Upravni odbor Fondacije po nalogu SDP-a i SDA ignorirao i nalaze Federalne uprave za inspekcijske poslove, koji se upravo referiraju na sudske presude.

12 miliona KM prebacili na "Union banku"?!

Jakić ističe da je neposredno prije njegove smjene izmijenjen ugovor između Fondacije i Ministarstva finansija FBiH koji je Vladi omogućio da oročena namjenska sredstva za mala i srednja preduzeća od 12 miliona KM prebace na „Union banku", koju kontrolira SDP.

Nikšić je 13. marta ove godine već potpisao jednu nezakonitu odluku o kratkoročnom prijenosu namjenskih sredstava s računa Fondacije na račun „Union banke" u iznosu od 4,5 miliona KM.

- Sada idu na izmjene Statuta Fondacije kako bi ga "prilagodili" svojim narednim potrebama - istakao je Jakić.

Nema šta tražiti

 

Premijer nema šta tražiti na sjednicama UO "OdRaza", ovo najbolje govori u kojoj je mjeri SDP zainteresiran za Fondaciju, kaže Jakić.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.