BIH

Rezani duhan skoro trostruko skuplji!

Uz početak primjene izmjena i dopuna Zakona o akcizama

E. D. Š.

3.8.2014


Počela je primjena izmjena i dopuna Zakona o akcizama te je, shodno tome, rezani duhan od jučer dvostruko skuplji. U sarajevskim trafikama i trgovinama prodavači još nisu dobili duhan s novim markicama. Prodaju se sa starim, ali po novoj cijeni. Sada, primjera radi, 300 grama "Zlatnog dukata" košta 40 KM, a ranija cijena je bila 15 KM.     

- Dakle, nije poskupio dvostruko, nego i više od toga. Ne vidim da se ikome više isplati kupovati duhan i motati. Izgleda da će opet cigarete biti aktuelnije jer su samo neke poskupjele. Barem je tako zasad. Recimo, Marlboro, koji je bio četiri, sada košta 4,20 KM. Ali duhan je zaista poskupio. Vidite, najmanje pakovanje je bilo tri KM, a sada je 5,5 i šest KM - kazala nam je prodavačica u jednoj od sarajevskih trafika.

Konzumenti su tako ponovo primorani mijenjati navike.

- Komplicirano mi je bilo da prijeđem na duhan pa sam ostao pri cigaretama. I pokazalo se da je to ispravno, jer moje cigarete nisu poskupjele. Evidentno je da će se zbog poskupljenja duhana, i to velikog, konzumenti sada okrenuti crnom tržištu, pijacama. Tamo je cijena duhana dosta niža u odnosu na trafike i prodavnice - rekao nam je Sarajlija Emir Muminović.

Pričali smo i s dugogodišnjim pušačem koji je prešao na motanje duhana prije dva mjeseca.

- Tada je bilo jeftinije od cigareta, a sada, kao grom iz vedra neba, dođe drastično poskupljenje. Sigurno je da neću prestati pušiti i od ovog trenutka ću duhan kupovati na pijacama. Znam da će i njih proganjati inspekcija, ali opet će se naći neko ko će prodavati - rekao nam je vidno neraspoložen Sarajlija Kerim.  

Video
Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.