BIH

Braća Amel i Emin otvorili Carevu džamija u Trebinju

Izgrađena krajem 18. stoljeća, porušena u ratu

P.Mucović

3.8.2014

U Trebinju je danas svečano otvorena Sultan Ahmedova, Careva ili kako je Trebinjci zovu Mala džamija. Svečanom otvorenju džamije pored mnogobrojnih vjernika prisustvovali su između ostalih muftija mostarski Selim efendija Dedović, izaslanik reisu-u-leme Nusret efendija Abdibegović, predstavnici lokalne vlasti na čelu sa gradonačelnikom Trebinja Slavkom Vučurevićem (PDP) i načelnikom Skupštine Slobodanom Prtilom (SDS). Svečanom otvaranju džamije prisustvovali su i predstavnici Srpske pravoslavne crkve na čelu sa starješinom sabornog hrama Stevanom Kovačevićem i parohom trebinjskima Draženom Tupanjaninom.

Bez incidenata

    
Prema riječima Huseina efendije Hodžića, glavnog trebinjskog imama, Carevu džamiju podigao je Osman Paša Resulbegović krajam 18. stoljeća od kamena najstarije trebinjske džamije smještene preko rijeke u Policama. U posljednjem ratu srušena, opet je podignuta prilozima džematlija iz Trebinja i cijele dijaspore.

- Sagradili smo je najprije u ime Boga, a radi nas i naše prošlosti, ali i radi ovoga grada i radi naših komšija i pravoslavne braće u Trebinju. Nismo pravili nikakve zaštitne građevinske ograde. Nije zabilježen nijedan ekces ni incident nikakave vrste prilikom gradnje ove džamije. Imao sam osjećaj da je cio grad stremio da se ona što prije sagradi. Neka nam svima Bog da dobro i ljubav,rekao je efendija Hodžić
    
Gradonačelnik Vučurević rekao je da suživot više kultura na jednom prostoru uvijek donosi više podstreka, više rješenja i mogućnosti. Jerej Dražen Tpanjanin paroh trebinjski čestitao je na obnovi Careve džamije i uputio poseban pozdrav Huseinu efendiji Hodžiću koji je izgarao i srcem i dušom da se obnovi ova i sve džamije na području Trebinja.

 

Uručene lente

U znak sjećanja na otvaranje Careve džamije Kemal Bajsak Grebo počasni konzul BiH u Turskoj uručio je Huseinu efendiji Hodžiću lentu sa tekstom, a također ovim povodom predstavnik Svjetskog saveza dijaspore Hasan Šehović uručio je drugu lentu.

 

Braća Hadzović na ulazu u džamiju

 

Čast da otvore Carevu džemiju pripala je braći Amelu i Eminu Hadžović, unucima predsjednika Medžlisa IZ Trebinje Mustafe Fetahagića, koji su davali dobrovoljne priloge za obnovu svih džamija, a najviše baš za ovu Carevu džamiju. Svečano otvaranje Careve džamije uveličali su i derviši mevlevijskog tarikata Hadži Sinanove tekije iz Sarajeva
    
Poklon za Božu Narančića

 

Božo Narančić i Husein ef. Hodžić

 

Na današnjoj svečanosti Husein efendija Hodžić u ime medžlisa IZ Trebinje uručio je skroman poklon Boži Narančiću, Trebinjcu koji je kako je rekao efendija među prvim pružio ruku i pomogao da se počne sa obnovom trebinjskih džamija, a učestvovao je i u izgradnji ove desete i posljednje obnovljene džamije na području Trebinja.
    
“Najveća čast na svijetu je dobiti nagradu od druge vjerske institucije kojoj ne pripadaš. To je najveća čast na svijetu,.” rekao je Božo u svom obraćanju okupljenim Trebinjcima.  
   

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.