BIH

Iz Razvojne banke FBiH izvukli 4,6 miliona KM!

Kako je Federalna vlada SDP - SDA prekršila Zakon

E. Trako

4.8.2014

 

Nedavno smijenjeni direktor Razvojne banke FBiH Ramiz Džaferović danas će podnijeti krivičnu prijavu Kantonalnom tužilaštvu Sarajevo protiv Nadzornog odbora te banke zbog nezakonite odluke o njegovoj smjeni.

Džaferović je smijenjen jer je zasmetao aktuelnoj vladi SDP - SDA u njihovoj želji da ovladaju milionima. Kako je nedavno izjavio, njegovu smjenu dogovorili su upravo SDP i SDA, upozoravajući da se radi o pohodu premijera FBiH Nermina Nikšića (SDP) na Razvojnu banku, koja trenutno raspolaže sa 92 miliona KM.

Pljačka novca

Inače, jedan od načina pljačke narodnog novca jeste prebacivanje miliona maraka iz Razvojne u komercijalne banke, da bi, s obzirom na daleko blaže kriterije, na taj način lakše dijelili sredstva podobnim firmama.

Dokaz za to je i akt Razvojne banke, do kojeg je došao "Dnevni avaz".

Vlada je 7. aprila ove godine naložila Razvojnoj banci da sredstva s računa namjenskog depozita Federalnog ministarstva energije, rudarstva i industrije u ukupnom iznosu od 4.685.217 KM doznači na račun "trajnog" revolving fonda kod "Union banke" u Sarajevu! Razvojna banka FBiH morala je postupiti po odluci Vlade FBiH te je 11. aprila izvršen transfer raspoloživih sredstava na račun „Union banke“.

Na ovaj način prekršen je Zakon o Razvojnoj banci, jer, prema članu 6. ovog zakona, „novčana sredstva koja se budžetom FBiH osiguravaju za razvojne programe, a koji se po programima resornih ministarstva finansiraju iz budžeta, izvori su sredstava kojima može raspolagati isključivo Razvojna banka“.

Zbog uočene tendencije preusmjeravanja i plasiranja sredstava Vlade FBiH putem komercijalnih banaka, odnosno izvlačenja novca iz Razvojne banke, Džaferović je još u aprilu upozorio premijera Nikšića, ministra finansija FBiH Antu Krajinu i federalnog ministra energije, industrije i rudarstva Erdala Trhulja (SDA).

U dopisu je naveo da plasiranje sredstava Vlade FBiH preko različitih finansijskih institucija pogoduje korisnicima kredita za zloupotrebu.

- Ovakve odluke dovode do toga da se isti projekt finansira više puta iz sredstava različitih ministarstava, a sada i putem različitih finansijskih institucija - naveo je Džaferović u dopisu.

Prebacivanjem sredstava u komercijalne banke, navedeno je u dopisu, narušava se koncept poslovanja Razvojne banke te se povećava mogućnost zloupotrebe sredstava.

 

 

Džaferović: Zasmetao aktuelnoj vlasti

 

Istraga Tužilaštva

Da ovo nije usamljen primjer, svjedoče i istrage Tužilaštva BiH. Naime, već mjesecima se provjeravaju isplate miliona maraka fiktivnim dobavljačima "Pretisa", a pod istragom su i desetine miliona KM kredita za sumnjive poslove vogošćanske kompanije s kupcima iz Ukrajine, Malezije i Saudijske Arabije.

Odluke o kreditima potpisivali su Nikšić i resorni ministar Trhulj.


Tražili 12 miliona KM za "Pretis"

Ramiz Džaferović je prošle sedmice saslušan kao svjedok u Tužilaštvu BiH. Govorio je, naime, o okolnostima u kojima su Nikšić i Trhulj od njega tražili da za "Pretis" odobri 12 miliona KM.

Ispitan je i na okolnosti o tome kako je Vlada FBiH putem sumnjivih kreditnih zahtjeva za firme "SAZ Monting" Maglaj, "Kera-Steel-Team" Mostar, "Krivaja" Zavidovići, "Pretis" Vogošća i GIKL Tuzla pokušala oštetiti Razvojnu banku za 76 miliona KM.



Prebacuju novac iz Razvojne u komercijalne banke da bi na taj način lakše dijelili sredstva podobnim firmama

 

Faksimili akta Razvojne banke: Upozorena Vlada FBiH


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.