BIH

Poljoprivrednici će uoči izbora blokirati FBiH

Pogodili ih teško nevrijeme i još gora vlast

M. H.

4.8.2014

 


Poplave koje su nedavno zadesile BiH, nevrijeme koje ne pogoduje poljoprivrednim usjevima te loša vlast u Federaciji, koja nimalo ne vodi računa o proizvođačima, uzimaju svoj danak u ovom sektoru.

Poljoprivrednici su na koljenima i kažu da ne pamte lošiju godinu od ove jer se štete zbog loših vremenskih uvjeta mjere milionima. Poručuju da su ih pogodili teško nevrijeme, ali i još gora vlast.

Najveći udarac, kažu, zadali su im Federalna vlada SDP - SDA i resorno ministarstvo s Jerkom Ivankovićem Lijanovićem (NSRzB) na čelu, koji u ovoj godini nisu isplatili ni fening od 64 miliona planiranih u budžetu za poticaje poljoprivrednicima. Također nisu dobili poticaje ni za četvrto tromjesečje 2013. godine.

U Seljačkom savezu FBiH, koji okuplja 12 udruženja i 5.500 direktnih članova, kažu da će, nastave li federalne vlasti s tom politikom, u najlošijem momentu za njih, sedmicu uoči predstojećih izbora, blokirati ključne saobraćajnice u ovom entitetu.
 
- Tu je i program koji su usvojili Odbor za poljoprivredu i Vlada FBiH, u kojem su ciljano u izbornoj godini podigli cifre za poticaje koje je nemoguće isplatiti. Trebalo bi im 120 miliona KM da to isplate, a ovih 64 miliona planiranih u budžetu po tom programu im ne bi bilo dovoljno ni da isplate samo za govedarsku proizvodnju - kaže Dragan Pavlović, predsjednik Seljačkog saveza.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.