BIH

U skokovima u Vrbas najbolji Danko Dangubić

Tradicionalni narodni teferič povodom Aliđuna

A. MANDŽIĆ

5.8.2014

 

U bugojanskoj Mjesnoj zajednici Kopčić održan je tradicionalni bosanski narodni teferič  Aliđun. Pored općeg narodnog veselja, bogate ponude jela i pića sastavni dio okupljanja u Kopčiću su i takmičenja u tri sportske discipline. Najviše pažnje prisutnih izazvali su skokovi u Vrbas.

Ljepše mladima


Skokove je otvorenim proglasio penzionisani armijski general Jovan Divjak, predsjednik Udruženja „Obrazovanje gradi BiH”.
       
- Ovo je za mene jedan od najtoplijih trenutaka, koje doživljavam kao čovjek, koji je posvetio sebe i u ratu i u miru, kako bi mladima učinio da im bude ljepše nego što je danas - rekao je Divjak.
         
Nastupilo je 13 skakača iz Zenice, Konjica, Banje Luke, Mostara, Sarajeva i Bugojna.  Nakon dvije serije skokova sa 99 bodova prvo mjesto osvojio je Danko Dangubić iz Konjica. Drugo mjesto pripalo je Mustafi Šariću, dok je treći Amar Ćatić iz Banje Luke.
           
- Konkurencija je bila jaka i najvažnije je da se niko nije povrijedio i da su skokovi bili po mjeri prisutne publike – kaže Danko Dangubić.

Bacanje kamena

U bacanju kamena s ramena takmičilo se 10 učesnika, a kamen je najdalje bacio Mujo Forić, dok su u potezanju konopa predstavnici MZ Vesela bili bolji od MZ Sokolina Donji Vakuf.
       
Veselo i u Vitezu

 

Uživali i najmlađi 

Svake godine povodom Aliđuna Romi iz naselja Sofa kod Viteza organiziraju teferič za svoje mještane. Najviše radosti donese mališanima koji se okupe na ringišpilu, a za starije se održi takmičenje u bacanju kamena s ramena.

- Ovo je značajan praznik za nas Rome i želimo da nastavimo s tradicijom – kaže Sabahudin Tahirović, predsjednik Udruženja Roma „Jačanje-Zuralipe“ iz Viteza. (E. R.)

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.