BIH

Sa 13,6 miliona KM radili šta su htjeli

Šta sadrži novi izvještaj o Agenciji za vodno područje Save

A. DUČIĆ

5.8.2014

 


Ured za reviziju institucija FBiH objavio je jučer izvještaj u kojem su ustanovljeni brojni propusti Agencije za vodno područje rijeke Save, kojom upravlja kontroverzni Sejad Delić, visokorangirani kadar SDA.

Povećali vrijednost

U reviziji rada za 2013. Delićeva agencija dobila je mišljenje s rezervom te je konstatirano više slučajeva kršenja zakona i propisa kod upravljanja vodama. To je za posljedicu imalo neadekvatnu prevenciju kod poplava, koje su u maju nanijele štetu koja se mjeri milijardama maraka, a u FBiH su potvrđena tri smrtna slučaja.

U dijelu izvještaja revizora stoji da Agencija uopće nije definirala "način evidentiranja tekućih i investicijskih ulaganja u objekte za zaštitu od poplava u vlasništvu FBiH". Ustanovljeno je da sadašnji način njihovog evidentiranja nije adekvatan, s obzirom na to da se nije vršilo povećanje vrijednosti za izvršena ulaganja.

Iako je Parlament FBiH u 2011. godini donio Strategiju upravljanja vodama FBiH za period od 12 godina, čije je sastavni dio Plan realizacije mjera za dostizanje ciljeva upravljanja vodama, Federalno ministarstvo poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva na čijem je čelu Jerko Ivanković Lijanović (NSRzB), kako se navodi, propustilo je uraditi analizu izvršenja navedenog plana.

 

Delić: Više nepravilnosti

 

Finansijski izvještaji

Revizori su izračunali da iznos vodnih naknada koje građani plaćaju u periodu od 12 godina, a koji je pokriven ovom strategijom, iznosi čak 467 miliona KM. Ovaj podatak dovoljno govori o "unosnom" biznisu ljudi koji se maćehinski odnose prema Agenciji. Naime, Agenciji je, po osnovu vodnih naknada, samo u 2013. godini uplaćeno 13.691.838 KM.

Nalaz revizora, koji daje osnov za procesuiranje odgovornih osoba u Agenciji jer je dato mišljenje s rezervom, odnosi se na vođenje knjigovodstva i finansijskih izvještaja. Kako je istaknuto, ovi akti su sačinjavani "prema kontnom planu za neprofitne organizacije, umjesto prema propisanom kontnom planu za budžetske korisnike, što nije u skladu sa Zakonom o budžetima u FBiH i Uredbom o računovodstvu budžeta u FBiH".



Direktor zapošljavao bez konkursa


U martu prošle godine, stoji u revizorskom izvještaju, donesen je novi Pravilnik o radu, u koji je ugrađena odredba da direktor radi realizacije potrebe za novim zaposlenikom može odlučiti hoće li objavljivati oglase o novom zapošljavanju, ali to ne mora učiniti. To je ocijenjeno nedopustivim.

- Agencija je u 2013. godini izvršila prijem ukupno sedmero zaposlenika mimo javnog konkursa, što smatramo neopravdanim ako se ima u vidu da se ova radna mjesta u potpunosti finansiraju iz javnih prihoda FBiH - kaže se u revizorskom izvještaju.


282 postupka javnih nabavki u 2013.  

8.352.370 KM vrijednost provedenih postupaka, bez PDV-a

4.462.537 KM vrijednost dodijeljenih ugovora bez javnog poziva

 

Faksimil revizorskog izvještaja


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.