BIH

Bakiru malo Marindvor pa hoće i Skenderiju

Plan prvaka SDA i saudijskog biznismena za jače poklapanje centra Sarajeva

S. MUHIĆ

6.8.2014

 

 


Vijest da Bakir i Sebija Izetbegović žele graditi hotel na temeljima urušene Ledene dvorane kultnog sarajevskog Centra “Skenderija” izgleda da nije bila "mahalska priča", kako su u januaru ove godine objavili neki mediji. Naprotiv!

 

Dužan milione

Prema saznanjima našeg lista iz nekoliko izvora bliskih Vladi Kantona Sarajevo, ali i menadžmenta “Skenderije”, kontroverzni saudijski investitor Sulejman el-Šidi, iza kojeg stoji potpredsjednik SDA Bakir Izetbegović, bacio je oko na kompleks ovog kulturno-sportskog centra!

El-Šidiju je očito malo bila lokacija u strogom centru Sarajeva koju mu je - "sređivanjem" izbjegavanja zakonskih obaveza prema državi i posredovanjem u vezama sa zvaničnim institucijama - praktično poklonio Bakir Izetbegović pa sada želi kupiti “Skenderiju” i tu graditi hotele, bazene, poslovni centar!

Namjere kontroverznog saudijskoj biznismena, koji još, kako je "Avazu" već zvanično potvrđeno, nije izmirio ni milionski teške obaveze prema investiciji na Marindvoru pa mu je i to progledano kroz prste, potvrdio je i ministar privrede u Vladi KS Emir Hrenovica.

On kaže da su zainteresirani dolazili u Ministarstvo i raspitivali se o “Skenderiji”, a da je među njima bio i Sulejman El-Šidi.

 

Hrenovica: Samo po zakonu

 

Bez zaposlenja


Hrenovica je naveo da je menadžment Centra ranije pripremio projekt za investicije u ovaj kompleks, koji obuhvata saniranje postojećih i gradnju novih kapaciteta.

- U Ministarstvo je dolazio i Sulejman el-Šidi. Svima koji su dolazili rekli smo da pošalju pismo namjere, a glavni cilj je da se radi transparentno. Ne znam hoće li to biti El-Šidi. Dobrodošao je svako ko će raditi zakonito. Ništa nećemo dati za jednu marku... Do sada nismo dobili ništa konkretno, ali, ako i dođe do bilo čega, mislim da se treba raditi na principu javno-privatnog partnerstva - istakao je Hrenovica.

Inače, El-Šidi još nije u potpunosti završio gradnju "Sarajevo City Centera" (SCC) na Marindvoru u Sarajevu. Nekoliko puta probijao je rokove, a početkom juna ove godine Agenciji za privatizaciju u KS platio je 233.000 KM kazne jer nije ispunio obaveze iz privatizacijskog ugovora - nije zaposlio radnike i uložio 116 miliona KM. Tolika su ulaganja, prema privatizacijskom ugovoru, morala biti.

Skenderija: Kultno okupljalište moglo bi završiti u privatnom vlasništvu                                                                         (Foto: I. Šebalj)

Oštetio budžete za desetine miliona KM

Kršenjem ugovora o privatizaciji El-Šidi je posljednjih devet godina oštetio budžete u BiH za desetine miliona maraka. Izostali su pokretanje novih kompanija, zapošljavanje radnika, uplate doprinosa...

O cijelom slučaju privatizacije „Magros Veletrgovine" i „Magros Export-Importa" Kantonalno tužilaštvo odavno vodi opsežne predistražne radnje, tokom kojih je prikupljena obimna dokumentacija. Kontroverzni El-Šidi podršku Izetbegovića imao je i pri procesu privatizacije „Magrosa", ali i hotela „Bristol".

Poznata je Izetbegovićeva izjava iz februara ove godine, u jeku najžešćih protesta gladnih građana, u kojoj je izrazio brigu što njegov saradnik El-Šidi neće moći otvoriti SCC na vrijeme pa će zbog toga morati plaćati penale, a u kojoj nije pokazao nimalo brige za nevolje naroda.

SDA je uništila

Vlada KS, kojom godinama upravlja SDA, uništila je preduzeće Centar “Skenderija”. Kao da je privatizacija odavno bila glavni cilj pa su se kadrovi i funkcioneri te stranke tako odnosili prema Centru. U objekte nije uložena ni marka, radnici nemaju redovne plaće, preduzeće posluje s velikim gubicima, a prijeti mu i stečaj.
 

Faksimil starog novinskog teksta: Skovan plan


 

SCC, "Bristol", BBI - nedostaje još "Skenderija"

"Plan Skenderija" novi je poduhvat Izetbegovića i El-Šidija, koji, kako svjedoče uposlenici zgrade Predsjedništva BiH, često sjedi u njegovom kabinetu, te njime izgleda žele ovladati cijelim strogim centrom bh. prijestonice.

Osim SCC-a na Marindvoru, hotela „Bristol" i BBI centra, za koje se vjeruje da su građeni sumnjivim novcem, porijeklom iz ratnih donacija, sve je više sumnji da je i kupovina „Skenderije" planirana na isti način.

 

 

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.