BIH

Stalni posao za podobne ili sposobne prosvjetare?

Bura nakon objave konkursa za prijem nastavnika

A. HADŽIĆ

5.8.2014


Konkurs za prijem nastavnika i stručnih saradnika u osnovne i srednje škole TK, objavljen jučer do usijanja je doveo odnose između budućih kandidata na konkursu i Ministarstva za obrazovanje, nauku, kulturu i sport TK.

Rodbina i prijatelji

Konkursom je, između ostalog, predviđeno zapošljavanje na neodređeno vrijeme više od stotinu profesora koji 10 i više godina rade po ugovoru o djelu što je naišlo na veliko odobravanje, ali i izazvalo ogromne sumnje u zakonitost izbora takvih kandidata, obzirom da još uvijek nije objavljen Pravilnik koji propisuje kriterije po kojim će se prijavljeni kandidati zapošljavati.

- Odgovorno tvrdim da je jedan broj odredbi dosadašnjeg Pravilnika resorno ministarstvo na čelu s ministrom Kunićem promijenilo kako bi njime stvorili uvjete za zapošljavanje kadrova koji njima odgovaraju. Sve ide u pravcu da aktuelni politički moćnici pozapošljavaju svoju rodbinu i partijske drugove i prijatelje.  Dići ćemo sve na noge i nećemo  im dozvoliti da se igraju  sudbinama hiljada nezaposlenih profesora - reagirao je jučer Admir Terzić, predsjednik Sindikata srednjeg i visokog obrazovanja TK.

 


Muhić i Salkičić: Godinama rade na određeno

 

Selma Muhić i Sanel Salkičić, profesori koji godinama rade na određeno vrijeme u izjavi za naš list navode da se kroz Pravilnik o kriterijima kojeg donosi Ministarstvo, pokušava proturiti sve ono što vlast nije mogla da učini kroz Zakon o srednjem obrazovanju.

Propisani uvjeti

- Znamo šta predviđaju određene klauzule tog pravilnika i po njemu  će o prijemu svakog kandidata odlučivati direktori, a ne zakonom propisani uvjeti. Naime, u taj Pravilnik su ugradili klauzule da direktor samostalno odlučuje između pet najboljih kandidata na konkursu, a direktore su, znamo, postavljale političke partije, tako da se već sada zna čiji sinovi, braća, sestrične, žene i u kojoj školi treba dobiti posao - navode Muhić i Salkičić.

Iskustvo ne znači ništa

Muhić i Salkičić ističu da kriterij radnog iskustva po osnovu rada na određeno vrijeme ne znači ništa. Naime, bodovanje po osnovu radnog staža vrši se na način da onaj  ko je 3 godine  radio na određeno vrijeme i u raznim školama osiguravao sebi normu časova, ima isti broj bodova kao i onaj koje to radio šest.

Sastanak s premijerom

Tokom jučerašnjeg dana nekoliko grupa profesora budućih kandidata na konkursu, sastalo se s premijerom Vlade TK Bahrijom Umihanićem (SDA) i ministrom obrazovanja Mirsadom Kunićem kako bi razgovarali o mogućim nepravilnostima.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.