BIH

Delić sada pravi odbrambeni nasip!

Agencija za vodno područje Save objavila

A. DUČIĆ

6.8.2014

 

 

Agencija za vodno područje rijeke Save, kojoj su federalni revizori pripisali brojne propuste u prevenciji poplava u maju, raspisala je 28. jula, više od dva i po mjeseca od ove prirodne katastrofe, tender za rekonstrukciju savskog odbrambenog nasipa!

 

Lijanovićeva uloga i NO

U svemu ovome se ne može zanemariti uloga Federalnog ministarstva poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva FBiH s Jerkom Ivankovićem Lijanovićem (NSRzB) na čelu, koje je direktno odgovorno za Delićevu agenciju.

Prema podacima do kojih su došli federalni revizori, Lijanovićevo ministarstvo u martu ove godine nije dalo saglasnost za izvještaj o poslovanju Agencije za 2013. godinu s obrazloženjem da ga nije razmatrao NO, koji uopće i ne postoji, budući da ga Vlada od 2011. godine nije ni imenovala!

 

Tender koji je obavljen u "Službenom glasniku BiH" težak je 1,8 miliona KM.

Ovo je, međutim, još jedan u nizu dokaza posve neodgovornog menadžmenta državne agencije na čijem je čelu kontroverzni Sejad Delić, visokorangirani kadar SDA, budući da je sve ove godine ignorirala činjenicu da je savski nasip na lokaciji kod Pruda za oko 80 centimetara niži od odbrambenih nasipa u Hrvatskoj.

Upravo je ta činjenica dovela do katastrofalnih posljedica nakon izlijevanja Save, koja je poplavila brojna naselja u sjevernom dijelu BiH. Štaviše, Agencija kojom kormilari Delić oglušila se na brojna upozorenja, među kojima i ono iz Ureda za reviziju FBiH sročeno u januaru 2013. godine u Izvještaju revizije učinka poplava u Federaciji.

U ovom izvještaju revizori su naveli da zbog neadekvatnog nasipa na Savi postoji ogromna prijetnja od izlijevanja vode, a što se na najgori mogući način obistinilo u maju ove godine.

Također, prema nalazu federalnih revizora objavljenom u ponedjeljak, Agencija za vodno područje rijeke Save još od decembra 2011. godine nema Nadzorni odbor, čija je uloga da nadzire zakonitost rada i finansijskog poslovanja Agencije.

 


Faksimil tendera iz "Službenog glasnika"

 

Revizori su, naime, ustanovili da to "može imati za posljedicu neadekvatnu kontrolu nad radom Agencije", a o čemu govori i podatak da su čelni ljudi Agencije u 2013. sa 13,6 miliona KM, kojima su raspolagali, praktično radili šta su htjeli.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.