BIH

Pola miliona za savjete!

Kako kadrovi SDP-a i SDA krčme državni novac iz EPBiH

M. AŠČIĆ

6.8.2014

 

 


Državna kompanija "Elektroprivreda BiH" (EPBiH), kojom rukovode kadrovi SDP-a i SDA, isplatila je italijanskoj firmi "Studio Ing. G. Pietrangeli S.r.l." 445.720 KM avansa na osnovu konsultantskih usluga na projektu izgradnje HE “Vranduk”, otkriva "Dnevni avaz".

Građani se bune

Prema dokumentaciji koju posjeduje naš list, EPBiH isplatila je Italijanima novac još krajem prošle godine, jer je 19. decembra stigao zahtjev na adresu ove firme za avansno plaćanje konsultantskih usluga s brojem računa na koji će sredstva biti uplaćena.

Ugovor s firmom iz Rima bh. kompanija s direktorom Elvedinom Grabovicom (SDP) na čelu potpisala je 15. novembra 2013. godine, iako priprema za početak radova na HE “Vranduk” tapka u mjestu. Podsjećamo, mještani Vranduka su u više navrata negodovali zbog najave o gradnji HE “Vranduk”, navodeći da EPBiH nema sve potrebne dozvole. Također tvrde da će gradnja hidroelektrane ugroziti tvrđavu “Vranduk”.

Tačan naziv ugovora koji je EPBiH potpisala s Italijanima je "konsultantske usluge na podršci i savjetovanju EPBiH u nabavci i upravljanju projektom isporuke i instalacija po ugovoru za projekt HE "Vranduk".

No, iz izvora bliskih EPBiH saznajemo da je ovo samo jedan od zahtjeva za avansno plaćanje i da će ove konsultantske usluge na kraju koštati više od dva miliona KM, a da je zapravo riječ o izvlačenju novca iz državne kompanije za crne stranačke fondove.

Bogaćenje pojedinaca

- Ovo je sramota šta se radi - da Italijani daju savjete za HE “Vranduk”. Čemu služe na desetine inžinjera u "Elektroprivredi BiH"? Ovo je smišljeno urađeno da bi se izvukli novci iz EPBiH. Riječ je o potezima koji, ustvari, služe samo za bogaćenje stranačkih pojedinaca, a sve će na kraju platiti bh. građani.

Ovo je samo vrh ledenog brijega. Da narod zna šta se tek dešava na tenderima za rudnike i nabavku informatičke opreme... Tu se višestruko preplaćuju realne cijene, a korupcijski profit dijele kadrovi SDP-a i SDA. Kada potroše pare, onda će nakon izbora reći da struja mora poskupjeti - objasnio je naš izvor iz EPBiH.


Sredstva prebačena na račun italijanske firme

 

127 miliona KM košta izgradnja HE “Vranduk”
380.957,55 KM koštale konsultantske usluge, bez PDV-a
64.764,79 KM plaćeno PDV-a
445.720 KM ukupno izdvojeno za ugovor
 


2014. predviđen početak radova na HE “Vranduk”

2017.predviđen završetak radova na HE “Vranduk”

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.