BIH

Isplata poticaja za 7 dana ili protesti pred Vladom KS

Poljoprivrednici Kantona Sarajevo ne kriju ogorčenje

Mi. K.

6.8.2014

 


Poljoprivrednici Kantona Sarajevo organizirat će proteste ispred zgrade Vlade KS ukoliko za sedam dana ne počne isplata poticaja namijenjenih za ovu godinu, kazao je jučer na konferenciji u Sarajevu predsjednik Udruženja poljoprivrednika Federacije BiH Nedžad Bićo.

On je, u ime poljoprivrednika KS i dijela FBiH, pozvao Kantonalnu vladu da skrene pažnju  ministru privrede KS Emiru Hrenovici da bi se izvršila isplata poticaja.

- Blokirat ćemo samo instituciju, odnosno Vladu KS, jer ne želimo smetati ostalim građanima. Kad ministar uđe u zgradu, više neće moći izaći dok ne riješi ovu situaciju. Ukupni ovogodišnji poticaji za poljoprivredu u KS iznose 3.700.000 KM, a dosad nije isplaćena nijedna marka - kazao je Bićo.

 

Hrenovica: Neću da potpisujem

 

Hrenovica je za "Avaz", međutim, kazao da neće potpisivati poticaje koji sadrže niz nepravilnosti.

- Mnogi od tih koji traže novac nemaju ni dokaz o tome da posjeduju zemlju. Pokušavam to zaustaviti, jer vidim da mnogi od tih poticaja žive i prave vile. Novac će biti uplaćen do kraja godine, želim da udovoljimo svakom poljoprivredniku, ali kad se isprave sve nepravilnosti - kazao je Hrenovica.

Dodao je da mu mnoga udruženja, koja i ne čine poljoprivrednici, prijete te da oni koji se zaista bave poljoprivredom ne mogu ni aplicirati za poticaje.



3.700.000 KM iznose ukupni ovogodišnji poticaji za poljoprivredu u KS

Video
Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.