BIH

Ženska ekspedicija iz BiH u pohodu na najviši vrh Perua

Hrabre planinarke pokušat će osvojiti Ande

Az. M.

7.8.2014


Bugojanka Aida Muminović, članica Planinarskog društva "Koprivnica", Hasna Smječanin i Emira Hukić PSD " Energoinvest " Sarajevo i Daliborka Strika PD  "Željezničar" Sarajevo trenutno se nalaze u Peruu gdje će pokušati osvojiti vrh Huaskaran. Vođa ove prve ženske ekspedicije je Dragan Ilić, a planinarke se trenutno nalaze na aklimatizaciji u podnožju planine. Sam pohod trajat će mjesec, a planinarke su otputovale 25. jula.
 

 

Dio ekipe na pripremama u BiH                                                                                                                                      (Foto: Facebook)

 

Tropski pojas

Planina Huaskaran je najviša planina Perua, a ujedno i najviša planina tropskog pojasa planete Zemlje. Sa 6.768 metara nadmorske visine, Huaskaran predstavlja sjeverni dio lanca i to je šesta najviša planina Južne Amerike. Planina ima dva vrha, a to su sjeverni 6.655 m i južni, 6.768 m Huaskaran.

Adekvatne pripreme

 

Muminović: Afirmacija žena

 

- Ovo je prvi put u historiji bosanskohercegovačkog planinarstva da grupa žena ide u visoke planine, i to će nesumnjivo utjecati na razvoj bh. planinarstva i afirmaciju žene u planini i društvu uopće. Izvršili smo adekvatne psihofizičke pripreme i očekujem da se naš pohod u trajanju od oko mjesec okonča bez problema - kazala nam je Muminović.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.