Udahnuli život nekadašnjoj Univerzitetskoj biblioteci

Kad neće nadležni, hoće umjetnici

M. SMAJKIĆ


Dok već više od dvije decenije objekt nekadašnje Univerzitetske biblioteke, poznate i kao kuće znamenitog gradonačelnika Mostara Mujage Komadine, u obnovljenom Lenjinovom šetalištu, nadležni očito nemaju namjeru obnoviti, ovih dana u ovu ruševinu je, makar, simbolički, udahnut život.

Neobičan projekt

Riječ je o značajnom umjetničkom i neobičnom projektu. Naime, ruševna zgrada će do 12. avgusta biti galerija na otvorenom pod nazivom “BomB Gallery”.

Tako se u ovom prostoru svaku večer odvija drugi umjetnički program: izložba, koncert, performans, tribina i drugi, a projekt je nastao po ideji Anite Kapraljević, umjetnice iz Berlina, rodom iz Mostara.

Projekt je osmislila kao eksperimentalni umjetnički prostor koji će se izdizati iz srušene zgrade u centru Mostara, pa je prostor stare Univerzitetske biblioteke bio idealno mjesto. To mjesto će biti kao jezgra i novi sistem komunikacije između umjetnosti i grada, a projekt će pokazati da specifično društveno-političko okruženje Mostara može dati polet umjetničkom diskursu u potrazi za novim društvenim sferama koje sežu preko svih granica.

 - „Bomb Gallery” nema namjeru postati galerija klasičnog tipa. Želimo djelovati kao kustosi, a ne kao izlagači. Izlagat će samo odabrani umjetnici. „BomB Gallery“ je djelo koje govori samo za sebe, kao dinamična društvena skulptura uklopljena u urbano okruženje - kaže Kapraljević.

 

Sve dokumentirano

 

Sve će, dodaje ona, biti dokumentirano i predstavljeno u još nekim galerijama u svijetu.

 

Ruinirani objekt u obnovljenom Šetalištu

 

Trajno rješenje

Također, umjetnici koji učestvuju u ovom projektu, pogotovo Mostarci, nadaju se da to može biti poticaj da se za ovaj prostor pronađe trajno rješenje, koje neće biti jednokratna ideja, nego konkretan projekt obnove.


Slobodan prostor

U projekt su uključeni lokalni umjetnici, odnosno s akademija u BiH, kao i oni iz zapadne Evrope. Projekt je baziran na ideji međusobne razmjene, a glavni cilj je stvoriti modernu scenu na Balkanu koja pruža slobodan prostor za umjetničko istraživanje i saradnju.

NA VRH

Podijeli članak na