BIH

Pravosuđe neefikasno u procesuiranju korupcije!

Izvještaj o monitoringu TIBiH

M. Aš.

7.8.2014

 

 

 

 

 

 


Procesuiranje korupcije u BiH u 2013. godini najneefikasnije je u posljednjih pet godina, pokazao je monitoring.

Krivična djela

- Tužilaštva i sudovi u toj godini pokazali su najmanju efikasnost u procesuiranju korupcije u posljednjih pet godina, pri čemu je broj presuda i istraga za krivična djela korupcije višestruko opao. Nažalost, podaci monitoringa ukazuju na drastičan pad u broju procesuiranih slučajeva, počevši od prijava tužilaštvima, provedenih istraga, preko podignutih optužnica, do broja presuda za ova krivična djela - saopćeno je jučer iz "Transparency Internationala" BiH (TIBiH).

Ta organizacija je, uz podršku Fonda otvoreno društvo BiH, objavila izvještaj o monitoringu procesuiranja korupcije pred sudovima i tužilaštvima u BiH za period 2012.-2013., prenosi Fena.

Počevši od broja prijava u radu tužilaštava za korupcijska krivična djela, vidljivo je smanjenje u 2013., kada su tužilaštva na svim nivoima imala ukupno 2.363, u odnosu na 3.174 prijave iz 2012., što predstavlja pad za 25 posto.

 

 

 

Došlo je i do dramatičnog pada u broju istraga za krivična djela korupcije u 2013., koji je gotovo prepolovljen u odnosu na 2012., i provedeno je samo 747 istraga.

Najveći pad zabilježen je na području RS, gdje je provedeno 60 posto manje istraga tokom 2013. u odnosu na prethodnu, dok na nivou FBiH taj pad iznosi 45 posto.

U segmentu optužnica došlo je do blagog poboljšanja pa je u 2013. za krivična djela korupcije podignuto 265 optužnica, u odnosu na 223 optužnice godinu ranije. Ovaj rast je posljedica povećanog broja istraga u 2012. te je bilo očekivano da dio ovih istraga preraste u optužnice u narednoj godini.

Ipak, podaci koji se odnose na sudske presude pokazuju da su u kažnjavanju počinilaca korupcije ostvareni uvjerljivo najlošiji rezultati u posljednjih pet godina, kako u broju sudskih odluka tako i u samoj strukturi presuda za ova krivična djela.

Naprimjer, Sud BiH je u 2013. donio samo tri presude za korupcijska krivična djela, od čega je jedna osuđujuća.

Ukupno je u BiH na svim nivoima u 2013. doneseno 147 presuda za korupcijska krivična djela, od kojih su 102 osuđujuće, naspram 36 oslobađajućih i 9 odbijajućih presuda, što je, generalno, najlošiji rezultat pravosuđa otkako TIBiH provodi ovakva istraživanja.

 

 

 

Malo predmeta

Analizom dostupnih podataka dolazi se do rezultata da su od ukupno 147 presuda za krivična djela zloupotrebe službenog položaja i pronevjere u službi donesene 103 presude, za primanja dara ili drugih oblika koristi sudovi su presudili u ukupno 6 predmeta, a za krivično djelo protivzakonitog posredovanja sudovi u BiH izrekli su samo jednu, i to oslobađajuću presudu.

- Svi navedeni podaci ukazuju na neefikasnost pravosuđa u procesuiranju korupcije, koja se ogleda već godinama, a u prethodnoj je doživjela vrhunac. Rezultati pokazuju da pravosuđe u BiH i dalje procesuira uglavnom slučajeve korupcije na nižim nivoima, s obzirom na to da je većina presuda donesena na nivou osnovnih i općinskih sudova. Na taj način najveće korupcijske afere, na koje upozoravaju mediji i civilno društvo, ostaju i dalje neistražene i neprocesuirane, što dodatno urušava povjerenje javnosti u pravosuđe - upozorava TIBiH.

 

 

Kako do napretka

"Transparency International" BiH upozorava da bez aktivnije uloge pravosuđa i sudske osude korupcije na najvišim nivoima zakoni i strategije koji se usvajaju s ciljem borbe protiv korupcije neće imati smisao niti se može očekivati ikakav napredak.

Federacija BiH

Procesuiranje korupcije pred sudovima u FBiH. Isti pad se odražava i u broju od 60 osuđujućih presuda u FBiH u 2013., što je, također, manje u odnosu na prethodne godine, konstatira TIBiH.


2013.       2012.       2011.          2010./2009.

78             124           113              po 91
presuda    presude    presuda      presuda  



Republika Srpska

Sudovi na svim nivoima u RS u 2013. donijeli su ukupno 60 sudskih presuda za krivična djela korupcije, što predstavlja smanjenje od skoro 50 posto u poređenju s prethodnom godinom.

37 osuđujućih presuda pred svim sudovima


40 posto pad


103 presude u BiH za primanje dara ili drugih oblika koristi



Adis Arapović, analitičar i menadžer CCI-ja


Utjecaj političkih centara moći na bh. pravosuđe jedan je od razloga neefikasnosti


- Utjecaj političkih centara moći na bh. pravosuđe jedan je od osnovnih razloga njegove neefikasnosti u procesuiranju korupcije u BiH. Imamo slučajeve da je utjecaj zakonodavne i izvršne na sudsku vlast prešao neku granicu normale, što nikako nije dobro. Drugi je problem očigledan politički pritisak na pravosuđe koji se ogleda u imenovanju sudija i tužilaca, iako svaka savremena država treba počivati na nezavisnom pravosuđu - prokomentirao je Arapović izvještaj TIBiH za "Avaz".

 

 

Arapović: Politički pritisak

 

 

Eldin Karić, direktor Antikorupcijske mreže „Account"

Mnoga tužilaštva nezainteresirana za borbu protiv korupcije

- Kada je u pitanju neefikasnost pravosuđa u borbi protiv korupcije, mnogo je gore nego što je to ovaj izvještaj TIBiH pokazao. Mi u "Accountu" ponavljamo već dvije godine da je bh. pravosuđe apsolutno neefikasno u ovaj oblasti. Ponavljamo da su mnoga tužilaštva nezainteresirana za borbu protiv korupcije i da ne postoji sistem koji bi ih natjerao da rade svoj posao. Posljednji izvještaj TIBiH samo je potvrda toga. Imamo na stotine slučajeva da se korupcija prijavi, a da prijava nikada ne dođe ni u fazu bilo kakve analize - rekao je Karić za "Avaz".

 

 

 

 


 Karić: Apsolutno neefikasni


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.