BIH

Termalne vode u Fojnici koristili i stari Rimljani

Ljekovito izvorište poznato od davnina

H.ČUKLE

8.8.2014

Ljekovitost termalne vode u Fojnici, prema pisanim izvorima, koristili su stari Rimljani. Prvu zvaničnu analizu fojničke termalne vode uradio je 1888. godine Ludvig Kacer, geolog iz Austrije koji je potvrdio njen termo-mineralni sastav i ljekovitost.

 

Zdravstveni sektor

Prva banja stacionarnog tipa nastala nakon Prvog svjetskog rata gdje je najprije bila Huzbašića banja pa kasnije Memijina banja, a daleke 1948. godine je započeo razvoj banjskog turizma u Fojnici.

- Lječilište „Reumal" Fojnica u objektima hotel „Reumal" i „Nova bolnica" posjeduje 530 kreveta, a uposleno je 380 radnika raznih profila. Najviše ih je iz zdravstvenog sektora gdje imamo uposlenih 14 ljekara od čega ih je 10 specijalista kao i desetak spoljnih saradnika specijalista - kaže Mersida Bureković, portparol ove ustanove.

Dodaje da je za sedam mjeseci ove godine ostvareno 87.300 noćenja što je u odnosu na isti period od prošle godine 2.500 noćenja više.

Deset dana

- Najviše je domaćih gostiju što je još jedan indikator povoljnosti naših cijena. Kod nas su strani gosti ostvarili 12.000 noćenja iz Hrvatske, Slovenije i arapskih zemalja. Već treću godinu sarađujemo s Libijskim komitetom za rehabilitaciju ranjenika, kod nas borave u prosjeku od 4 do 6 mjeseci. U ponudi imamo različite programe medicinske rehabilitacije, s cijenom već od 59 KM, a gosti najčešće borave 10 dana  - objašnjava Bureković.

Godišnji odmor


U Fojnici sve više gostiju provodi ljetni godišnji odmor, posebno bh. dijaspora.

- Povećanju broja gostiju koji dolaze zbog odmora i relaksacije, a ne samo liječenja doprinio je i naš welness centar otvoren lani. Imamo zatvoreni bazen s termalnom vodom temperature 32 do 34 stepena, a naši gosti imaju mogućnost korištenja otvorenih bazena „Aquareumala" u Fojnici - Bureković.

Video
Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.