BIH

Danas broj ovjerenih kandidatskih lista

Sa sjednice Centralne izborne komisije BiH

E. Trako

8.8.2014

 


Centralna izborna komisija BiH (CIK) danas će objaviti broj ovjerenih kandidatskih lista, kandidata političkih stranaka i koalicija koji će učestvovati na općim izborima 12. oktobra.

Na jučerašnjoj sjednici u Sarajevu Komisija je, na osnovu izvještaja o izvršenim provjerama kandidatskih lista i kandidata političkih stranaka ovjerenih za učešće na općim izborima 2014., a nakon isteka roka za otklanjanje nedostataka, okončala postupak ovjere onih kandidatskih lista i kandidata koji ispunjavaju zakonom propisane uvjete za ovjeru.

S obzirom na to da se radi o velikom broju političkih subjekata, neophodno je izvršiti dodatne provjere i ažuriranje podataka, rečeno je u CIK-u.

Također, predsjednik CIK-a BiH Stjepan Mikić osvrnuo se i na organizaciju sigurnosti objekata u kojima će biti smješteni glasački listići te same zgrade Centralne izborne komisije. Podsjetio je da je razgovarao s Mladenom Ćavarom (SDP), zamjenikom ministra sigurnosti BiH, koji je obećao da će razgovarati s direktorom Direkcije za koordinaciju policijskih tijela.

- Tri mjeseca su prošla od raspisivanja izbora, a još nemamo precizno riješeno osiguranje. Svi su na godišnjem odmoru, za mene je taj odnos neozbiljan - kazao je Mikić.     

Glasovi će se brojati u Zetri

Nakon provedene procedure javne nabavke, Centralna izborna komisija BiH jučer je donijela odluku po kojoj će sjedište Glavnog centra za brojanje biti u Olimpijskom centru Zetra u Sarajevu. Osim Zetre, KSC “Skenderija” je, također, ponudio prostor za brojanje glasova, ali s obzirom na to da je ponuda ZOI '84 bila 7.000 KM jeftinija od “Skenderije”, izbor je bio logičan.

Komisiji predano

753 kandidatske liste

7.892 kandidata

Laktaši i Srebrenik

Također, na jučerašnjoj sjednici Komisija je izvršila i ovjeru političkih subjekata koji su se prijavili za učešće na prijevremenim izborima za načelnika općine Laktaši i načelnika općine Srebrenik.

Osim toga, članovi Komisije su utvrdili da je neophodno napraviti poseban osvrt u vidu amandmana za održavanje izbora u općinama Istočni Drvar i Jezero jer su prethodni izbori u potpunosti poništeni zbog izbornog inžinjeringa.

Video
Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.