BIH

Evo kako možete trgovati cijenom akcija Facebooka od svoje kuće

Posao budućnosti

Redakcija

8.8.2014


FXLider, specijalno čitaocima "Avaza", poklanja 50 eura kao početni kapital za trgovanje cijenom akcija Facebooka i drugih najvećih svjetskih kompanija na svetskoj berzi.
Uzmite 50 eura i trgujte na jedinoj berzi na kojoj možete zaraditi i kada cijene akcija rastu ali i kada cijene akcija padaju.

 

Uzmite 50 eura za trgovanje ovdje.


Jedna od najpopularnijih društvenih mreža na svijetu Facebook, prošle nedjelje objavila je rezultate poslovanja tokom prethodnog kvartala. Mark Zuckerberg, CEO Facebook-a, započeo je izjavu o rezultatima drugog kvartala riječima da je kompanija imala dobar kvartal.


"Zaista, zarada tokom prošlog kvartala je dostigla 2,9 milijarde dolara i time nadmašila prognoze ekonomista prema kojima je očekivana zarada bila  2.8 milijarde dolara. I prema svim ostalim parametrima Facebook je zaista imao odličan kvartal. Tokom prošlog kvartala dnevni rast aktivnih korisnika ove društvene mreže na godišnjem nivou porastao je 19 posto na 829 miliona dok je mjesečni broj porastao 14 posto na 1.3 milijarde. Ukupan prihod na godišnjem nivou je porastao 61 posto a prihod od reklama 67 posto. 

 

Prihod od reklama na mobilnim telefonima dostigao je 62 posto ukupnih prihoda što je značajno poboljšanje od 41 posto koliko je obuhvatao tokom prethodnog kvartala. ’ kažu u FXLider-u.


Ono što je zanimljivo je to da je najveći rast broja korisnika bio zapravo van područja SAD-a i Evrope. Oko 5 miliona novih korisnika došlo je iz razvijenih zemalja dok je čak 36 miliona njih došlo iz Azije i ostalih dijelova svijeta. Facebook je uradio i odličan posao  kada je u pitanju zarada od korisnika u zemljama u razvoju kako je oko 38 posto ukupnog rasta prihoda došlo upravo iz ovih zemalja.


Korisnici iz Sjeverne Amerike i dalje su najunosniji kada se posmatra zarada po jednom korisniku, oni su generisali više nego duplo veći prihod od evropskih korisnika i skoro šest puta više od korisnika iz Azije. Ova razlika se ne smanjuje, naprotiv, što predstavlja koliko problem toliko i priliku.


Da bi Facebook nastavio da ostvaruje rast na koji su investitori navikli i koji očekuju, ova kompanija bi trebalo ili da nastavi da ostvaruje sve veći prihod od sjevernoameričkih korisnika, što je kako sada stvari stoje malo vjerovatno posebno uz aktuelni sistem reklamiranja, ili da pronađe model kojim bi više zarađivao od korisnika iz zemalja u razvoju.

"Ono što je logično očekivati je to da će broj novih korisnika uskoro početi da opada jer broj aktivnih korisnika sada dostiže 1.3 milijarde što je oko 18 posto ukupnog broja  ljudske populacije a samo 40 posto svetske populacije ima pristup internetu, što ukazuje na to da skoro polovina onih koji imaju pristup internetu imaju i svoj profil na Facebook-u.  Prema statističkim podacima vreme koje korisnici provode na ovoj društvenoj mreži već obuhvata oko 20% ukupnog vremena provedenog na internetu i teško je očekivati značajniji rast po ovom pitanju. Ono što se može očekivati od Mark-a Zuckerberg –a  su novi modeli oglašavanja prilagođeni korisnicima zemalja u razvoju ili neki drugi načini povećanja zarade." navode iz FXLider-a.


Od maja ove godine do danas cena akcija Facebook-a porasla je preko 30 posto,  a samo u danu nakon objave kvartalnih rezultata ostvaren rast iznosio je 2.45 posto.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.