BIH

Radončić i Komšić najpopularniji, Izetbegović i Lagumdžija najneomiljeniji

Anketa među glasačima prije predaje kandidatskih lista

I. ĆATIĆ

8.8.2014

 

 


Prema istraživanju koje je za potrebe američkog Nacionalnog demokratskog instituta (NDI) agencija "Ipsos" radila prije predaje kandidatskih lista za opće izbore, odnosno u drugoj polovini juna, u utrci za bošnjačkog člana Predsjedništva BiH Fahrudin Radončić vodi sa 15 posto podrške sigurnih, odnosno opredijeljenih birača ispred Bakira Izetbegovića, koji ima 13 posto glasova, objavili su mediji.

Licem u lice

Istraživanje je, kako prenosi "Večernji list", rađeno „licem u lice" koristeći CAPI metodu, na uzorku od 2.040 ispitanika u oba entiteta.

Zanimljivo je i da je lider DF-a Željko Komšić, iako nije kandidat za člana Predsjedništva BiH, dobio 15 posto glasova ispitanika, isto kao i Radončić, jer se išlo metodom da sami ispitanici predlože ime.

Također, prema rezultatima istraživanja, najneomiljeniji političar je Zlatko Lagumdžija, šef SDP-a, koji je dobio 62 negativna procenta! A Bakira Izetbegovića, zamjenika predsjednika SDA, ispitanici su ocijenili sa 54 negativna procenta.

Fahrudin Radončić, lider SBB-a i kandidat za bošnjačkog člana Predsjedništva BiH, ima samo 12 negativnih bodova (s odličnom tendencijom da ih ima još i manje!).

I ovo istraživanje potvrđuje da je veća popularnost stranaka koje trenutno ne sudjeluju u vlasti na federalnom nivou. Koliko je veliko nezadovoljstvo radom aktuelne SDP - SDA vlasti, pokazuje podatak da čak 9 od 10 ispitanika u FBiH smatra da Federacija BiH ide u krivom smjeru!

Najgori ikada

A 79 posto ispitanih smatra da je aktuelna vlast najgora koju je FBiH ikada imala - premijer FBiH Nermin Nikšić (SDP) od ispitanika je dobio čak 48 negativnih procenata. Usto, nevjerovatno - ali s obzirom na opće katastrofalno ekonomsko stanje u BiH, 50 posto nezaposlenih i isto toliko siromašnih - samo 1 posto ispitanika smatra da koalicija SDP - SDA može dati odgovor na krize, odnosno da je dobro da ta koalicija nastavi vladati i poslije oktobarskih izbora.


Povjerenje Draganu Čoviću

Od kandidata za hrvatsko mjesto u Predsjedništvu BiH najveće povjerenje uživa Dragan Čović, za kojeg bi glasalo sedam posto od ukupnog broja birača u FBiH. Ranije najavljivani Slavo Kukić dobio je četiri, a Martin Raguž tri posto glasova, objavio je "Večernji list".
 


79% ispitanih smatra da je aktuelna vlast najgora koju je FBiH ikada imala

1%  ispitanika smatra da koalicija SDP - SDA može dati odgovor na krize

83% ispitanih u RS smatra da je ekonomija najveći problem

71% ispitanih smatra da je rad općinskih vlasti loš

81% ispitanih smatra da je rad kantonalnih vlasti loš


76% anketiranih rado bi vidjelo BiH u EU i NATO-u

 

 


Prljava predizborna kampanja


Bakirovi "spasioci" postali Dudo i Šejla!?

Zbog sve veće nervoze da sigurno gubi izbore, jer je potpuno svjestan da čak ni 50 posto članova SDA ("tihićevaca") neće htjeti glasati za njega, Bakir Izetbegović vratio se metodama zloupotreba pravne države, što se brutalno činilo tokom i neposredno poslije rata.

Prvi obznanio

Njegov glavni adut je tužilac Tužilaštva Dubravko Dudo Čampara. On vodi politički motivirane istrage protiv pojedinih prvih ljudi iz SDP-a zbog njihovog navodnog kriminala.

Usto, nakon neuspjele montaže protiv Radončića u akciji "Lutka", Čampara, isključivo praveći konstrukciju s mafijašicom Šejlom Turković i na njenim lažima, već dvije godine pokušava montirati "slučaj Keljmendi" predsjedniku SBB-a. Da se to radi u Tužilaštvu BiH, prvi je obznanio Bakir Izetbegović u intervjuu za "Oslobođenje" prije godinu i 4 mjeseca, tačnije 13. aprila 2013. godine, kada je rekao "... imamo ministra sigurnosti kojeg je prije par dana svjedokinja pod zakletvom optužila za naručeno ubistvo..."!?

Nedopustivo je da bilo koji političar zna šta se dešava u - trebalo bi - potpuno politički nezavisnom Tužilaštvu BiH. Jasno je da to može znati jedino da su ga o tome informisali intimus Dudo ili mafijašića Šejla?

A, posebno je pitanje kako se šef jedne države može u političkom obračunu sa svojim rivalom pozivati na "mafijašicu pod zakletvom". Turković je nekoliko puta osuđena za najprljavije klevete protiv Radončića, a da se ne govori da se tokom sudskog postupka protiv Zijada Turkovića nedvojbeno utvrdilo da je ona u svom stanu posjedovala mašinu za brojanje novca i isti nosila kod svoje majke, da je Šejla žena pred kojom su se dogovarala ubistva, da je vodila svesku o prodaji droge i žena na čiji je rođendan zločinačka organizacija izvršila pljačku 2,5 miliona KM na Aerodromu Sarajevo! Odluka Apelacionog vijeća Suda BiH da poništi prvostepenu presudu od ukupno 100 godina zatvora zločinačkoj organizaciji, koja je ubijala čak i trudnice, nije donesena - a to valjda i Izetbegović zna - zbog netačno utvrđenog činjeničnog stanja, već iz pukih proceduralnih pogrešaka tokom suđenja.   

 

 

 

Novi zadatak

Uostalom, tužilac Čampara od dugogodišnjeg prijatelja Bakira i preko svog brata Aljoše, dokonog dogradonačelnika Sarajeva koji redovno boravi u Izetbegovićevom kabinetu, već mjesecima ima novi zadatak: disciplinirati i eliminirati unutarstranačku pobunu Tihićeve frakcije kojoj pripada i prevejani obavještajac i neugodni svjedok Bakir Alispahić.

Alispahića su već medijski predstavili dijelom kriminalnog klana u namjenskoj industriji FBiH, pa Čampara već prijeti zatvorom "Alispahićevoj grupi". Cilj je da natjera Tihićev klan da Izetbegoviću daju glasove.

Ipak je očigledno da Bakir, Dudo i Šejla neće moći promijeniti izborni rezultat koji će sankcionirati dvodecenijsku katastrofalnu Bakirovu vlast.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.