BIH

Šefovi stranaka na vlasti žele zadržati kontrolu nad javnim novcem!

Jago Lasić, predsjednik Privredne komore FBiH, za "Avaz"

Amil DUČIĆ

9.8.2014

 

 


Predsjednik Privredne komore Federacije BiH Jago Lasić kazao je jučer za "Dnevni avaz" da svi posljednji potezi bh. vlasti, pogotovo federalne, upućuju na to da će donatorska sredstva namijenjena za pomoć poplavljenim područjima biti zloupotrijebljena u svrhe predizborne kampanje.

 

Krov nad glavom

U otvorenom intervjuu za naš list prvi čovjek Federalne privredne komore prokomentirao je i posljednje smjene u finansijskim institucijama, poput Fondacije za održivi razvoj "OdRaz" i Razvojne banke FBiH, te je izrazio bojazan da se na ovim posljednjim kadrovskim križaljkama, koje provode vladajuće stranke, stvar neće završiti.

- Svi vidimo da je ljudima pogođenim majskim poplavama toliko prijeko potreban krov nad glavom. Ne mogu se dovoljno načuditi da vlast ništa nije napravila da bi se konačno krenulo u ozbiljnu sanaciju na terenu. Kada je riječ o donatorskoj konferenciji, vidimo da nema ni kriterija o tome kako raspodijeliti sredstva da se ljudima pomogne. O ovome vlast uopće ne brine. Sada su oni zaokupljeni pripremama za izbore - kazao je Lasić.

 

Jesu li posljednje kadrovske križaljke u FBiH napravljene u svrhu izborne kampanje?

- Na čelo Fondacije "OdRaz" i Razvojne banke trebali bi doći najsposobniji kadrovi, a ne, kao što se to u posljednje vrijeme dešava, stranački ljudi. Odakle baš sada, pred izbore, da se mijenjaju šefovi tih institucija?

Smatram da će doći do lavine promjena u menadžmentima te instaliranja stranačkih ljudi i u drugim institucijama, i to baš sada, pred izbore. Agencije i fondovi imaju novce, pa tako šefovi stranaka mogu vrlo lako upravljati javnim sredstvima! Cilj je zadržati moć i kontrolu nad tim javnim novcem.

Prijeti li nam zaista scenarij da političke elite potpuno ovladaju narodnim parama?

- Ja bih rekao da je čitavo gospodarstvo pod njihovom kontrolom, a dodao bih da je čak i bankarstvo! Umjesto da se gleda kakvi će se efekti postići određenim sredstvima, na koji način implementirati određene projekte, strepimo od toga kakav će potez koja stranka povući. To je strašno!

Dug od 19 milijardi

Kako gledati na politiku Vlade FBiH? Očito je da je isključivo usmjerena ka zaduživanju. I sama donatorska konferencija pretvorila se u klasično dužničko ropstvo...

- Oni koji se bave finansijama trebali bi se zaista ozbiljno zapitati i analizirati tekući račun i platnu bilansu u BiH. Nigdje se ne spominje strašan podatak koji govori o tome da su naša zaduženja u posljednje dvije-tri godine porasla između 200 i 300 posto.

Vanjski dug nam iznosi oko 19 milijardi KM. Zaduženi smo sa 73 posto bruto društvenog proizvoda (BDP). Mi galopiramo u dužničko ropstvo. Uskoro će nam 100 posto BDP-a biti vezano za kredite i obaveze.

Desit će nam se socijalna revolucija!

- Pogledajte podatke Centrale banke BiH koji govori o tome da smo sa 300 miliona KM rate duga godišnje za tri godine došli na 685 miliona KM. Dogodine će rata biti viša od milijardu KM! O tome niko ne vodi računa. Svu ekonomiju trebali bismo početi posmatrati od platne bilanse. Jadna je ona zemlja koja ne može svojim izvozom pokriti dug i koja rashode ne može pokriti prihodima. BiH od rata nije u suficitu, a prije rata je bila jedina suficitarna republika unutar Jugoslavije. Desit će nam se socijalna revolucija - kazao je Lasić.

Vanjski dug nam iznosi oko 19 milijardi KM. Uskoro će nam 100 posto BDP-a biti vezano za kredite i obaveze.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.