BIH

TV 1 odbacio ucjene "Turkish Airlinesa"

Turci otkazali reklamiranje zbog novinarskih izvještaja

M.Aš.

9.8.2014

 


Nedavno je TV 1 u svom najgledanijem terminu "Dnevnik TV 1" objavila da je raskinula saradnju s turskom aviokompanijom "Turkish Airlines". Naime, turskoj kompaniji zasmetali su prilozi u kojima se TV 1 kritički osvrnula na nepoštivanje ugovora "Turkish Airlinesa" prema bh. partneru "BH Airlinesu".

Jasna poruka

Stoga je "Turkish Airlines" obavijestio marketing TV 1 da informativni program televizije, „ukoliko žele nastaviti saradnju u obliku reklamiranja ove kompanije na TV 1", mora prestati s istraživanjem navedene teme i objavama informacija koje "Turkish Airlines" smatra štetnim za kompaniju. Iz TV 1 nisu pristali na ovu „ponudu" turske kompanije pa su zvanično objavili da ne pristaju na ucjenjivačke uvjete koji su im ponuđeni.

Sanjin Bećiragić, direktor programa TV 1, rekao je za "Avaz" da je ovakva reakcija turske firme "monstruozan način ucjenjivanja rada jedne televizije".

- Ovo je klasična ucjena i klasično marketinško reketiranje. Jer način na koji je postupio "Turkish Airlines" govori o tome da su oni bili veoma jasni u svojoj poruci da ćemo, ukoliko nastavimo izvještavati o problemima "BH Airlinesa" i njihovog ulaganja, ostati bez oglašavanja te firme - rekao je Bećiragić.

On je potcrtao da se "Turkish Airlines" odlučio na ovakav potez iako nikada nisu demantirali navode TV 1 o ovoj problematici.

Poslali pismo


- Nikada nisu odgovorili ni na naše zahtjeve da govore za informativni program. No, mi ih pozivamo da budu naši partneri, ali isto tako ih pozivamo da pojasne razloge zbog kojih je uništen "BH Airlines". Dakle, oni su uništili kompaniju na osnovu izvještaja državnih organa. Poslali smo im pismo da razmisle o svemu, ali nam nisu odgovorili - pojasnio je Bećiragić.


Šokantan prijedlog

Šokantno je da je "Turkish Airlines", odnosno direktor Salih Kansu, u e-mailu, uz bajramsku čestitku, TV 1 proslijedio i zahtjev za izvinjenje te predložio potpisivanje aneksa na postojeći ugovor sa sljedećom stavkom: "'Turkish Airlines' ima pravo samostalno okončati saradnju s TV 1 bez ikakvih posljedica ako TV 1 objavi ili napravi bilo kakve vijesti, prilog i intervju koji može naštetiti ugledu 'Turkish Airlinesa' ili ga uništiti."

TV 1 na ovaj prijedlog nije pristao, uz pojašnjenje da se sloboda objave informacija na ovoj televiziji ne može kupiti.

 

Kansu: Zahtijevao izvinjenje 


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.