BIH

"BH Airlines" čeka nove partnere, ili neku novu vlast

"Istinomjer" o pregovorima Vlade FBiH

M. Aš.

10.8.2014

 


Nakon što je turska aviokompanija "Turkish Airlines" još prije dvije godine raskinula partnerstvo s kompanijom „BH Airlines", koja je inače u većinskom vlasništvu Vlade FBiH, započela je sada već višegodišnja borba za goli opstanak posrnule kompanije

Vlada FBiH pregovarala je s više poznatih svjetskih aviokompanija, no ni nakon dvije godine nema nikakvih rezultata, objavio je portal "istinomjer".

Dakle, u aktuelnom mandatu Vlade FBiH kompanija „BH Airlines" ostala je bez strateškog partnera s kojim je sarađivala od 2008. godine, a tokom protekle dvije godine novi partner nije pronađen. Kako sada stvari stoje, teško je očekivati da će se do predstojećih izbora išta dogoditi u pogledu spasa ove firme, a problem dugovanja i poslovanja „BH Airlinesa" će, vjerovatno, čekati neku novu Vladu.

Inače, Vlada FBiH u „BH Airlinesu" posjeduje kontrolni paket dionica (51 posto) i svake godine subvencionira ovu kompaniju s oko sedam miliona KM, no i pored subvencija, bilježeni su konstantni gubici. Nakon povlačenja aviona Airbus A319, kompanija je ostala u posjedu samo dva manja aviona tipa ATR. Ministar saobraćaja i komunikacija FBiH Enver Bijedić (SDP) tada je rekao kako je to način da se kompanija "održi u životu" do stvaranja boljih uvjeta, piše "istinomjer".

Video
Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.